Стефан Софиянски пред Lupa.bg: Дясно ли?! И БСП, и ГЕРБ са леви

Коментар
20:30 - 13 Февруари 2021
10832
Стефан Софиянски пред Lupa.bg: Дясно ли?! И БСП, и ГЕРБ са леви

Стефан Софиянски е бивш кмет на София и ексслужебен премиер през 1997 г.  В правителството на Филип Димитров, Софиянски е председател на Комитета по пощи и далекосъобщения (1991–1993 г.). През 1993 г. става зам.-председател на СДС и през ноември 1995 г. е избран за кмет на София.

Преди 24 години, на 12 февруари, след оставката на кабинета на Жан Виденов, довел страната до национална катастрофа, е назначен начело на служебен кабинет от президента Петър Стоянов. Първото решение на служебния кабинет на Стефан Софиянски е за въвеждане на валутен борд в България.

През 1999 г. е преизбран за кмет на столицата. Непосредствено преди президентските избори през 2001 г. Стефан Софиянски напуска СДС и застава начело на основаната от него партия Съюз на свободните демократи.

-Г-н Софиянски, преди 24 години, по това време, се заклехте като служебен премиер. Този временен кабинет разреши тежки проблеми в страната, докарана до политическа и икономическа катастрофа след управлението на  Жан Виденов. Някои днес правят аналогии със тогавашната ситуация.

-Можем да сравняваме ситуацията тогава и сега дотолкова, доколкото и в ония години имахме едно слабо управление. Дори проблемът не е толкова политически. Но да, и при Жан Виденов се потискаше развитието на частния бизнес, и сега се прави същото. И тогава имаше частни структури на подкрепа от държавата, и сега има. Вижте - Румен Гечев и тогава беше икономически министър, и сега е основен икономически партньор на премиера Борисов.

-Да, много от старите лица и днес са в актуалната политика.

-Държа да кажа, че лошото управление не се дължи на Cоvid-епидемията. Но страната има изключително слаб икономически растеж, в сравнение с всички други европейски страни. Имаха по 6-8 %, а ние все кретаме. Направихме един спад с около 6 процента на БВП в първата година при управлението на Борисов и оттогава не може да се възстановим. Публичните финанси се влачат с месеци, но ние не постигаме желания ръст. Затова сега и да нямаше Covid, пак щяхме да сме в същото неприятно положение, защото икономиката не са само ресторантите.

-През 97-а обаче имаше много силни политически и икономически фигури, които успяха да изправят държавата на крака и в служебното, и в последващото правителство на Иван Костов.

-Да, имена като Иван Костов, Филип Димитров, Георги Ананиев… Имаше изключително сериозни хора в служебното правителство, а за съжаление някои вече ги няма. Скоро изпратихме тогавашния военен министър Георги Ананиев. Но кое беше основното при нас -професионализмът. Всеки си беше на мястото - Вили Краус беше министър на транспорта -човек, изцяло отдаден на този ресор. За жалост, и него вече го няма.

Аз съм икономист, Даниел Бобева бе сериозен икономист, Светослав Гаврийски е четвърто поколение финансист. Хора с професионална биография. Сега това липсва както в парламента, така и в правителството. Хората в управлението са по-скоро конюнктурни фигури, отколкото политически. Не бих нарекъл депутатите в Народното събрание политици, нито тези в  правителството, още по-малко пък общественици.

-Но пък през 90-те бе по-лесно, защото властта се взимаше с мнозинство и една политическа сила имаше територия да действа праволинейно, в пълно съгласие със собствените си политики. Мнозинство обаче не се очертава и в следващия парламент. 

-Най-тревожното е,  че никой не излиза с нещо сериозно като платформа и виждания.

Пак ще повторя, че основният икономически играч беше министър при Жан Виденов и при него инфлацията беше над 200 процента. Но и в последните години не виждам някакво особено развитие. Имахме един изключително слаб финансов министър Симеон Дянков, Владислав Горанов относително се мъчеше да държи нещата в стабилност, но без визия. Сегашният министър Кирил Ананиев е много добър специалист, той беше при нас зам.-министър, работил съм с него, участва като експерт при въвеждането на валутния борд. Но той няма пълномощията, а трябва просто да му се подаде политиката. Та затова казвам, липсва политика в поведението на работата и на парламента, и на правителството.

Докато не се яви политическа сила с ясна идеология и ясно виждане за развитие на България, на която да се даде поне равен достъп до медийното пространство, за да може да защити тая идеология и да увлече хората, дотогава ще имаме един фрагментиран парламент и ще запазим това ниво анонимно, което имаме сега в момента. Защото в момента имаме една анонимност в политическия живот, хората дори не знаят министрите.

-А каква е съдбата на десницата? Въобще има ли такава вече?

-Двете големи структуроопределящи партии в България са леви. Комунистите от БСП и посткомунистите от ГЕРБ - това са партиите.

ГЕРБ е основно от бивши комунисти, успели да се пласират при първата вълна, когато се задържаха по-старите кадри. Сега това са кадрите на успелите в началото на 90-те. Повечето от тях. Не забравяйте, че кандидатът им за президент беше бивш партиен секретар.

Така че двете структуроопределящи партии, за съжаление, са леви. Хората, които се декларираха и работиха вдясно, направиха компромиси - като започнем, че Христо Иванов беше вицепремиер в правителство на ГЕРБ, СДС прие да работи с тях. И реално, това пространство, наречено дясно, съвсем осиротя и в него започнаха да навлизат хора като Таня Дончева и Мая Манолова. За Дончева може да се каже, че в определени аспекти има и дясно мислене. Но така хората се объркват и резултатът е една обществена апатия.

-Как гледате на екзотичните играчи за следващия парламент, като например „Има такъв народ” на шоумена Слави Трифонов?

-Винаги е имало екзотични партии, които влизат и излизат. Като се върнем назад - такива бяха Жорж Ганчев, Волен Сидеров, сега Слави Трифонов…винаги е имало екзотика в парламента. Но в годините на градежа и радикалните промени от 90-ге до 2000 г. все пак професионализмът надделяваше над  екзотиката.

А сега, посредствеността надделява над всичко. Аз уважавам българина и смятам, че е предприемчив, разумен и работлив. Но неговата ангажираност в трудовото ежедневие не му позволява да реагира и оставя обществения живот на хора, които ни държат 12-а година в унизителното последно място в Европа. Как е възможно да нямаш амбицията 13 години да си последен и да не се помъчиш да се откъснеш от последното място?!

-Каква е прогнозата ви - ще се стигне ли отново до служебно правителство, защото в следващия парламент никоя политическа сила няма да стигне до мнозинство и няма да успее да състави кабинет?

-В новата конституция, на която съм автор, се казва, че България трябва да се промени организацията на управлението и баланса между публичните сектори. В нея при всички избори, след като  изтече мандатът на правителството, кабинетът се оттегля и всички избори се правят задължително от служебно правителство. Този преходен период между двете правителства винаги трябва да бъде правен от служебно правителство. Идеята е, че когато правиш служебен кабинет, първо търсиш професионалисти, а не политици. Осигуряваш и безпристрастност на изборите. Затова може би, ние бяхме успешни навремето. Казвам го със самочувствие - във  всичко сме търсили професионалната среда.

-Предварително е ясно, че следващият кабинет ще е коалиционен? Ако ГЕРБ вземат най-много гласове, с кого ще се съюзят? Как ще се държи втората голяма сила - БСП?

-От избора, който имаме всички, не се вижда перспектива да качим нивото на парламента Не можем да очакваме да бъде излъчено добро правителство.

Моите очаквания са, че ще започне да се кокетничи от всички страни с експертно правителство. Ще кажат - дайте да се разберем и ще се влезе на порочния квотен принцип - формално съгласие. Няма да има екипност, нито сериозен професионализъм, а партизанщина и това няма да доведе до по-добро развитие на нещата. Ще има нови избори, това ми е прогнозата.

-А очаквате ли партията на Васил Божков „Българско лято” да бъде регистрирана и да влезе в парламента?

-Божков не е случаен и след като се е заел с това, рано или късно смятам, че ще успее да пробие. Но на този етап не виждам сериозна перспектива. Е, никога не са изключени изненади.

По-скоро се надявам свободните демократи да си намерят доброто място, както и се опитваме.

-Но вие не участвате в изборите.

-Свободните демократи са прагматични хора. Навсякъде в страната са хора с професия, с виждания. Нас ни обединяват демократичните и професионални принципи. Ако успеем да пробием, можем да качим нивото. В момента подготвяме регистрация, ще видим.

-А какво е отношението ви към новата коалиция „Изправи се! Мутри,вън” на Мая Манолова и „Отровното трио”?

-Те се държат опозиционно в момента и нямат силите да направят самостоятелно правителство. Така че мисля че в парламента ще запазят една независима позиция. Не бих казал същото за другите по-малки партии.

Ами например Христо Иванов вече е бил веднъж с ГЕРБ, бил е вицепремиер. Вие подценявате тия неща. И той остана много дълъг период. Какво му пречи пак да отиде там? Тази връзка според мен не е прекъсната. Затова казвам, че в България реална дясна политическа сила няма.