Супа левурда с крем сирене
за 4 порции, 40 мин
Продукти
200-250 г левурда – див широколистен чесън
2 с.л. крем сирене
2 картофа
700 мл зеленчуков бульон
2 стръка пресен лук
200 мл прясно мляко
100 мл бяло вино или още бульон
сол и черен пипер
Приготвяне
Левурдата се нарязва на ивици, слага се в тавичка с около един пръст вода на дъното и се задушава да поомекне в умерена фурна само на долно печене. Може да се приготви така и на котлон.
Обелените картофи се нарязват на малки парчета. Слагат се в таичка, прибавя се пресният лук, нарязан едро. Залива се с бялото вино и зеленчуковия бульон и се задушават на фурна като левурдата. Двете тави могат да са заедно, като тази с дивия чесън да е отдолу.
Всичко се прехвърля в тенджера, сипва се прясното мляко, посолява се, кипва и къкри на котлона около 5 мин.
Супата се пасира, слага се крем сиренето и се разбърква, докато се разтвори. Поръсва се с черен пипер.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.