Супа солянка с печено месо
за 4 порции, 40 мин
Продукти
600 г предварително печено цяло парче говеждо/телешко, свинско, агнешко, пилешко месо
2 с.л. наситнен магданоз
1 червена чушка
1 жълта чушка
600 г прясно зеле
200 г лук
4 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
2 скилидки чесън
4 с.л. чили паста – може лютеница или айвар
1 л зеленчуков бульон
100 г мариновани краставички със 100 мл от маринатата
Приготвяне
Печеното месо се нарязва на кубчета – около 3 см. Почистените чушки - на по-малки кубчета. Зелето – на тънки ленти. Обелените лук и чесън се наситняват.
Месото се запържва в 2 с.л. загря зехтин или олио около 1 мин. Посолява се, поръсва се с черен пипер и се изважда с решетеста лъжица.
Прибавя се останалият зехтин или олио. Запържват се заедно лукът, чушките, зелето и чесънът.
Добавя се чили пастата и се разбърква. Налива се зеленчуковият бульон, кипва и се вари под капак на среден огън около 20 мин.
Към края се добавят маринованите краставички на малки кубчета и маринатата от тях и се готви още 5 мин.
Връща се месото и се готви още около 2 мин. Доовкусява се със сол и черен пипер и се поръсва с магданоз.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.