Светла Бъчварова пред Lupa.bg: Хлябът трябва да поевтинее

Актуално интервю
14:30 - 12 Май 2021
8595
Светла Бъчварова пред Lupa.bg: Хлябът трябва да поевтинее

Проф. Светла Бъчварова е завършила е аграрна икономика и икономическа журналистика в УНСС – София. Била е научен сътрудник в Института по икономика и организация на селското стопанство към Селскостопанската академия, управител на системата за агропазарна информация, директор на Института по аграрна икономика към Селскостопанската академия и изпълнителен директор на Националния център за аграрни науки. Била е зам.-министър на земеделието в правителството на Сергей Станишев. От 2005 до 2011 г. е председател на Селскостопанската академия. В 44-то Народно събрание беше член на Комисията по земеделие в парламента. 

-Г-жо Бъчварова, по време на изслушване в Комисията за ревизия на предишната власт бизнесменът зеленчукопроизводител Павел Стоименов предупреди, че през зимата няма да имаме хляб. Защото зърното се изкупува на зелено от Европа. Каква информация имате вие като бивш член на земеделската комисия в парламента?

-Едно от основните неща, които следя, това са зърнените култури, цени, производство, потребление.

В България тази година поради високите цени общо взето ще остане доста голям резерв от старата реколта, защото цената е незапомнено висока от 4-5 години.

Причините са много - най-вече лошите метеорологични условия в Европа, Украйна, Русия, и цената е от порядъка на 290, 300, 320 евро. Т.е., доста високи цени на фона на предходните години. Тази година не би трябвало да има проблем с хляба.

-Казахте, че има сериозен резерв от миналата реколта?

-От предишната година ще има поне 500-600 хиляди тона, което ще бъде преходен остатък за следващата. Засетите площи са почти същите, както и предходни години. Засега няма някакъв сериозен проблем като почвена влага... Чувам, че в Добруджа пшеницата малко изостава в развитието си от гледна точка на това, че зимата е била по-суха, но така или иначе тя се възстановява. Добивът може да не е 500-600 кг., но няма да бъде и като миналата година.

Освен това всички международни агенции съобщават, че предлагането на пшеница в световен мащаб ще бъде по-добро от миналата година. Което означава, че съответно цените ще са по-ниски.

-Защо тогава Павел Стоименов предупреждава, че няма да имаме хляб – на какво се базира това? Или е вид спекулация?

-Не мога да кажа. Може би в неговия район има проблем – от къде е той?

-От района на Стара Загора.

-По принцип Стара Загора и въобще южна България – Пловдив, Пазарджик, Стара Загора - те не са типични зърнопроизводителни региони. Северна България е тази, където се произвежда 2/3 от зърното, там условията са значително по-добри. В южна България има по-дребни фермери, по-малки площи. При тях 300-400 кг. добив от пшеница е нещо, което е много висок добив. Докато в Северна България – като почнете от Плевен, Ловеч, Русе – те имат по 500-600 кг добив. При равни други условия.

-Значи вие казвате, че хлябът даже трябва да поевтинее - не да поскъпва?

-Според мен логично е - като имам предвид конюнктурата на пазара тази година с високите цени, което 4-5 години не се е случвало -

следващата година би следвало цените да са с по-нисък марж поради това, че ще има и по-голямо предлагане не само в България, но и в целия Европейски съюз.

-Чак 2022 година ли имате предвид?

-Говорим за маркетинговата година – тя започва от юли 2021 г. до юни 2022 г. Това е новата реколта на пшеница и ечемик. При слънчогледа и царевицата маркетинговата година започва от септември 2021 г. до август 2022 г., така се правят балансите.

Миналата година ние сме изнесли близо 5 млн. тона пшеница, тази година сме на 2,5 млн. тона –

защото хем по-малко произведохме, цех цената е по-висока. За качество вече никой не гледа... Така че не би следвало в оставащия един месец да се случи нещо, което да промени ситуацията.