Свинско гулаш с нахут и маслини
за 4 порции, 40 мин
Продукти
100 г шалот или друг по-дребен лук
1 скилидка чесън
100 г чоризо или друга наденица
500-600 г свинско месо по избор
3 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. семена кимион
2 ч.л. червен пипер – може пушен
1 ч.л. лют червен пипер
сол
150 мл червено вино
1-2 дафинови листа
400 г домати – може от консерва
350 г сварен и отцеден нахут – може от консерва
100 г маслини - с бадеми или други
20 стръка пресен кориандър или магданоз
Приготвяне
Обеленият лук се разполовява надлъжно и се нарязва на ивици напречно. Обеленият чесън се счуква.
Чоризото се нарязва на тъхки колелца. Свинското месо се нарязва на хапки.
Загрява се зехтинът или олиото и се запържва на висока температура месото на 2 порции до златисто кафяво.
Добавят се кимионът, чоризото, шалотът и чесънът и се запържва още 1 мин. на средна температура. Поръсва се с двата вида червен пипер и сол и се разбърква.
Деглазира се с виното, добавя се дафиновият лист и се оставя да кипне силно.
Прибавят се доматите и се готви под капак на слаб огън 15 -20 мин.
Нахутът и разполовените напречно маслини се добавят към гулаша и се оставя отново да заври.
Поръсва се с листенцата кориандър или магданоз.
Гулашът може да се приготви по същия начин с пилешко или пуешко месо. Ако е от гърди се готви по-кратко.