Свинско гулаш с нахут и маслини

за 4 порции, 40 мин

Кухня
11:31 - 09 Януари 2020
3513
Свинско гулаш с нахут и маслини

Продукти

100 г шалот или друг по-дребен лук

1 скилидка чесън

100 г чоризо или друга наденица

500-600 г свинско месо по избор

3 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. семена кимион

2 ч.л. червен пипер – може пушен

1 ч.л. лют червен пипер

сол

150 мл червено вино

1-2 дафинови листа

400 г домати – може от консерва

350 г сварен и отцеден нахут – може от консерва

100 г маслини - с бадеми или други

20 стръка пресен кориандър или магданоз

 

Приготвяне

Обеленият лук се разполовява надлъжно и се нарязва на ивици напречно. Обеленият чесън се счуква.

Чоризото се нарязва на тъхки колелца. Свинското месо се нарязва на хапки.

Загрява се зехтинът или олиото и се запържва на висока температура месото на 2 порции до златисто кафяво.

Добавят се кимионът, чоризото, шалотът и чесънът и се запържва още 1 мин. на средна температура. Поръсва се с двата вида червен пипер и сол и се разбърква.

Деглазира се с виното, добавя се дафиновият лист и се оставя да кипне силно.

Прибавят се доматите и се готви под капак на слаб огън 15 -20 мин.

Нахутът и разполовените напречно маслини се добавят към гулаша и се оставя отново да заври.

Поръсва се с листенцата кориандър или магданоз.

Гулашът може да се приготви по същия начин с пилешко или пуешко месо. Ако е от гърди се готви по-кратко.