Свинско печено на руло с маслини и сушени домати (стъпка по стъпка)
за 6 порции, 120 мин
Продукти
1 кг цяло парче свинско месо – врат, плешка, бут, гърди
70 г черни маслини
50 г сушени домати
150 г стъбла целина
3 с.л. зехтин
200 мл бяло вино
300 мл месен бульон
салвия, сол и черен пипер
Приготвяне
1
За плънката се смесват нарязаните маслини, сушени домати, целина и листенцата салвия.
2
Месото се поставя между два листа прозрачно фолио и се начуква нежно, за да се увеличи площта му. Може да се направи и с по-тежък тиган. Не трябва да се нарушава целостта на месото. Натрива се със сол и черен пипер от двете страни.
3
Разстила се 2/3 от плънката върху месото, като се оставя без плънка по 2 см от всички страни. Месото се навива на руло откъм по-тясната страна.
4
Рулото се завързва с кухненски конец – първо един път надлъжно, след това напречно.
5
Тъй като месото губи обем – свива се при печене, напречно месото се завързва с конеца гъсто на малки разстояния.
Печене
Загрява се зехтинът и навитото месо се запържва от всички страни. Деглазира се с бялото вино и бульона като се оставя силно да заври.
Заделената част от плънката се слага в тавата за печене около месото за получаване на по-вкусен и ароматен сос от печенето.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 90 мин. Полива се от време на време със соса.
Месото се изважда от тавата и се маха кухненският конец. Нарязва се на филийки и се поднася със соса.