Свинско печено на руло с маслини и сушени домати (стъпка по стъпка)

за 6 порции, 120 мин

Кухня
08:42 - 15 Март 2019
19382
Свинско печено на руло с маслини и сушени домати (стъпка по стъпка)

Продукти

1 кг цяло парче свинско месо – врат, плешка, бут, гърди

70 г черни маслини

50 г сушени домати

150 г стъбла целина

3 с.л. зехтин

200 мл бяло вино

300 мл месен бульон

салвия, сол и черен пипер

Приготвяне

1

За плънката се смесват нарязаните маслини, сушени домати, целина и листенцата салвия.

2

Месото се поставя между два листа прозрачно фолио и се начуква нежно, за да се увеличи площта му. Може да се направи и с по-тежък тиган. Не трябва да се нарушава целостта на месото. Натрива се със сол и черен пипер от двете страни.

3

Разстила се 2/3 от плънката върху месото, като се оставя без плънка по 2 см от всички страни. Месото се навива на руло откъм по-тясната страна.

4

Рулото се завързва с кухненски конец – първо един път надлъжно, след това напречно.

5

Тъй като месото губи обем – свива се при печене, напречно месото се завързва с конеца гъсто на малки разстояния.

Печене

Загрява се зехтинът и навитото месо се запържва от всички страни. Деглазира се с бялото вино и бульона като се оставя силно да заври.

Заделената част от плънката се слага в тавата за печене около месото за получаване на по-вкусен и ароматен сос от печенето.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 90 мин. Полива се от време на време със соса.

Месото се изважда от тавата и се маха кухненският конец. Нарязва се на филийки и се поднася със соса.