Свинско с шпецле или юфка на тиган
за 4 порции, 25 мин
Продукти
1 свинско бонфиле – 250-300 г, или друго свинско филе
2 стръка пресен лук
3 с.л. масло
50 мл бяло вино
200 мл течна готварска сметана или прясно мляко
100 г зелен фасул или грах
1 ч.л. червен пипер – може лют
400 шпецле – германска паста (има я в магазините) или друга паста по избор - може юфка
сол
Приготвяне
Свинското бонфиле се нарязва на шаби с дебелина около 2 см.
Запържва се в голям тиган с 2 с.л. масло на силен огън по около 30 сек. от всяка страна до златисто кафяво. Изважда се от тигана.
В същия тиган в останалото масло се задушава бялата част на пресния лук, нарязан на шайби.
Деглазира се с бялото вино и течната сметана - да кипне. Добавя се зеленият фасул или грах.
Поръсва се с червения пипер и сол. Оставя се да къкри на слаб огън за около 3 мин.
Шпецлето се сварява във вряща подсолена вода и се отцеждат.
Свинското бон филе и шпецлето се слагат в топлия сос и се разбърква.
Поръсва се с наситнената зелена част на пресния лук.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.