Сьомга бешамел (или филе от всяка друга риба)
за 2 порции, 40 мин
Продукти
400 г сьомга филе без кожа или друга риба по избор
1 с.л. масло
1/2 с.л. брашно
400 мл прясно мляко
400 г картофи
2 ч.л. лимонов сок
3 ч.л. горчица
сол и индийско орехче
магданоз
Приготвяне
Маслото се разтопява, добавя се брашното и се разбърква до пяна.
Постепенно се добавя млякото на малки порции, като се бърка всеки път до гладка смес.
Оставя се да заври и къкри на слаб огън докато се посгъсти, като често се разбърква.
Обелените картофи се нарязват на едри парчета или цели, ако са по-дребни. Сваряват се в подсолена вода.
Сьомгата се нарязва на хапки. Сосът бешамел се подправя със сол, индийско орехче и лимоновия сок.
Кубчетата риба се пускат в горещия сос и се готвят 3-5 мин., но без да се оставя да заври.
Картофите се отцеждат и се смесват с горчицата. Поръсват се с магданоз и се гарнира сьомгата в бешамел.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.