Сьомга филе с билков сос

за 4 порции, 25 мин

Кухня
11:42 - 12 Юни 2024
1592
Сьомга филе с билков сос

Продукти

4 филета сьомга с кожа – по около 180 г всяко

½ връзка магданоз

½ връзка копър

½ връзка кервел или девесил (може да се използват и крехки листенца целина)

6 с.л. заквасена сметана

8 с.л. кисело мляко

½ малък лимон

сол, бял и черен пипер

1 с.л. зехтин или олио

 

Приготвяне

Заделят се по 4 цели стръкчета от всяка билка.

Останалите билки се нарязват на дребно.

Билките се смесват със заквасената сметана и киселото мляко и леко се пасират – да останат малки парченца.

Изцежда се половин лимон и 1 с.л. сок се смесва с билковия сос. Подправя се със сол и черен пипер.

Подсушените филета сьомга се подправят със сол и бял пипер. С кожата надолу се запържват в загретия зехтин или олио 4-5 мин. на средна температура.

Филетата се обръщат и се запържват още 1-2 мин. Подреждат се върху соса и се гарнират с целите стръкчета билки.