Сьомга гретен с картофи и спанак
за 4 порции, 55 мин
Продукти
600 г сьомга филе или друго рибно филе по избор
500 г картофи
сол, бял пипер и индийско орехче или бахар
1 с.л. масло - 20 г
1 шепа спанак - 40 г
2 глави червен лук
2 с.л. брашно – 30 г
100 мл бяло вино или розе
400 мл зеленчуков бульон
20 г пармезан или друго жълто сирене
150 г крем сирене
2 с.л. заквасена сметана
1 с.л. лимонов сок
Приготвяне
Картофите се сваряват за 20 мин, обелват се и се нарязват на парченца.
Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода 1 мин., слага се в студена вода и се отцежда.
Обелените чесън и лук се нарязват на филийки. Запържват се леко в половината загрято масло. Поръсва се брашното, разбърква се и се деглазира с виното. Сипва се бульонът и къкри 5 мин.
Маха се от котлона и се добавят настърганият пармезан, крем сиренето, сметаната и се разбърква. Подправя се със сол, бял пипер, индийско орехче или бахар, лимоновия сок.
Сьомгата се нарязва на кубчета и се смесва в намазана с останалото масло тавичка с картофите и спанака. Залива се със соса.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 25 мин.