Сьомга гретен с картофи и спанак

за 4 порции, 55 мин

Кухня
09:30 - 26 Август 2021
2884
Сьомга гретен с картофи и спанак

Продукти

600 г сьомга филе или друго рибно филе по избор

500 г картофи

сол, бял пипер и индийско орехче или бахар

1 с.л. масло - 20 г

1 шепа спанак - 40 г

2 глави червен лук

2 с.л. брашно – 30 г

100 мл бяло вино или розе

400 мл зеленчуков бульон

20 г пармезан или друго жълто сирене

150 г крем сирене

2 с.л. заквасена сметана

1 с.л. лимонов сок

 

Приготвяне

Картофите се сваряват за 20 мин, обелват се и се нарязват на парченца.

Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода 1 мин., слага се в студена вода и се отцежда.

Обелените чесън и лук се нарязват на филийки. Запържват се леко в половината загрято масло. Поръсва се брашното, разбърква се и се деглазира с виното. Сипва се бульонът и къкри 5 мин.

Маха се от котлона и се добавят настърганият пармезан, крем сиренето, сметаната и се разбърква. Подправя се със сол, бял пипер, индийско орехче или бахар, лимоновия сок.

Сьомгата се нарязва на кубчета и се смесва в намазана с останалото масло тавичка с картофите и спанака. Залива се със соса.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 25 мин.