Таханови батати със спанак

за 4 порции, 35 мин

Кухня
13:01 - 28 Август 2021
2651
Таханови батати със спанак

Продукти

4 сладки картофи по около 200 г – батати

600 г спанак

сол, черен пипер и индийско орехче

50 г пармезан или друго жълто сирене

2 с.л. балсамов оцет

4 с.л. зехтин или олио

1 лайм или ½ лимон

1 с.л. кленов сироп или мед

2 с.л. сусамов тахан

1 с.л. сусамово олио

 

Приготвяне

Бататите, без да се белят, се сваряват, без да се разваряват, в малко вода за 15-20 мин.

Спанакът се задушава без мазнина под капак 1-2 мин. Подправя се със сол, черен пипер и малко индийско орехче.

Смесват се балсамикото, зехтинът, сол и черен пипер.

Настъргва се кората на лайма и се изцежда сокът. Разбъркват се с тахана, сусамовото олио, сол и черен пипер.

Бататите с кората се разрязват наполовина по дължина. Слагат се в тава с хартия за печене или алуминиево фолио с разрязаното нагоре.

Намазват се със соса от тахана и лайма.

Пекат се в загрята фурна на около 200 градуса около 5 мин. до златисто кафяво.

Спанакът се смесва с дресинга и се гарнират топлите батати. Поръсва се с настърган пармезан.

Бататите могат да се заменят с обикновени картофи.