Таханови батати със спанак
за 4 порции, 35 мин
Продукти
4 сладки картофи по около 200 г – батати
600 г спанак
сол, черен пипер и индийско орехче
50 г пармезан или друго жълто сирене
2 с.л. балсамов оцет
4 с.л. зехтин или олио
1 лайм или ½ лимон
1 с.л. кленов сироп или мед
2 с.л. сусамов тахан
1 с.л. сусамово олио
Приготвяне
Бататите, без да се белят, се сваряват, без да се разваряват, в малко вода за 15-20 мин.
Спанакът се задушава без мазнина под капак 1-2 мин. Подправя се със сол, черен пипер и малко индийско орехче.
Смесват се балсамикото, зехтинът, сол и черен пипер.
Настъргва се кората на лайма и се изцежда сокът. Разбъркват се с тахана, сусамовото олио, сол и черен пипер.
Бататите с кората се разрязват наполовина по дължина. Слагат се в тава с хартия за печене или алуминиево фолио с разрязаното нагоре.
Намазват се със соса от тахана и лайма.
Пекат се в загрята фурна на около 200 градуса около 5 мин. до златисто кафяво.
Спанакът се смесва с дресинга и се гарнират топлите батати. Поръсва се с настърган пармезан.
Бататите могат да се заменят с обикновени картофи.