Тарта с броколи
за 4 порции, 80 мин
Продукти
250 г броколи
2 глави червен лук
750 г бели аспержи - може да се заменят с бялата част на пресен лук или праз
300 мл зеленчуков бульон
80 г пълнозърнесто ръжено брашно или друго пълнозърнесто
120 г бяло брашно
½ ч.л. бакпулвер
сол и черен пипер
80 г масло
1 с.л. зехтин или олио
2 яйца
100 г заквасена сметана
Приготвяне
Броколите се разделя на малки розички. Обеленият червен лук се нарязва на фини пръстени.
Аспержите се почистват от твърдата част в основата и леко се обелват. Нарязват се напречно на парчета с дължина около 5 см. (може да се ползват готови от консерва)
Кипва се бульонът, варят се аспержите 5 мин. и се изваждат. В бульона се слагат лучените кръгчета и се готвят 2 мин. Връщат се аспержите и се вари още 1 мин. Прецежда се и зеленчуците се оставят да изстинат.
Смесват се брашната, бакпулверът и 1/2 ч.л. сол. Добавят се 5 с.л. студена вода и студеното масло на малки парченца и се омесва гладко тесто с куките на миксера или на ръка.
2/3 от тестото се разточва на кора с диаметър около 30 см. Останалото тесто се слага в хладилника.
Кората се разстила в намазнена със зехтин или олио малко по-малка тавичка, за да се образува бордюр. Набожда се с вилица на няколко места. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 10-15 мин.
Смесват се с разбиване яйцата, заквасената сметана, сол, черен пипер и 100 мл от изстиналия бульон.
Тестото от хладилника се оформя на 2 тънки дълги 42 см ролки. Притискат се върху изпечената кора отвътре по ръба на формата. Върху вече изпечената кора се подреждат аспержите, броколите и лукът. Залива се с яйчената смес и се пече на 200 градуса 30 мин. Поръсва се с черен пипер.