Тарта с броколи

за 4 порции, 80 мин

Кухня
08:30 - 31 Август 2021
2367
Тарта с броколи

Продукти

250 г броколи

2 глави червен лук

750 г бели аспержи - може да се заменят с бялата част на пресен лук или праз

300 мл зеленчуков бульон

80 г пълнозърнесто ръжено брашно или друго пълнозърнесто

120 г бяло брашно

½ ч.л. бакпулвер

сол и черен пипер

80 г масло

1 с.л. зехтин или олио

2 яйца

100 г заквасена сметана

 

Приготвяне

Броколите се разделя на малки розички. Обеленият червен лук се нарязва на фини пръстени.

Аспержите се почистват от твърдата част в основата и леко се обелват. Нарязват се напречно на парчета с дължина около 5 см. (може да се ползват готови от консерва)

Кипва се бульонът, варят се аспержите 5 мин. и се изваждат. В бульона се слагат лучените кръгчета и се готвят 2 мин. Връщат се аспержите и се вари още 1 мин. Прецежда се и зеленчуците се оставят да изстинат.

Смесват се брашната, бакпулверът и 1/2 ч.л. сол. Добавят се 5 с.л. студена вода и студеното масло на малки парченца и се омесва гладко тесто с куките на миксера или на ръка.

2/3 от тестото се разточва на кора с диаметър около 30 см. Останалото тесто се слага в хладилника.

Кората се разстила в намазнена със зехтин или олио малко по-малка тавичка, за да се образува бордюр. Набожда се с вилица на няколко места. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 10-15 мин.

Смесват се с разбиване яйцата, заквасената сметана, сол, черен пипер и 100 мл от изстиналия бульон.

Тестото от хладилника се оформя на 2 тънки дълги 42 см ролки. Притискат се върху изпечената кора отвътре по ръба на формата. Върху вече изпечената кора се подреждат аспержите, броколите и лукът. Залива се с яйчената смес и се пече на 200 градуса 30 мин. Поръсва се с черен пипер.