Телешки шницели със спанак и салвия сос

за 2 порции

Кухня
22:06 - 09 Септември 2021
1287
Телешки шницели със спанак и салвия сос

Продукти

6 тънки телешки шницела по около 60 г (може да се заменят със свински, пилешки, пуешки)

2 клонки салвия

1 лимон

1 шалот или друг по-дребен лук

250 г спанак

2 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

125 мл течна готварска сметана (може да се замени със соево, бадемово, друго ядково мляко или с прясно мляко).

 

Приготвяне

Шницелите се начукват между прозрачно фолио. Листенцата салвия се наситняват. Кората на лимона се нарязва на тънки ленти. Изцежда се лимоновият сок. Обеленият лук се нарязва на дребно.

Загрява се 1 с.л. зехтин или олио и шницелите се запържват на висока температура 1 мин. от всяка страна. Подправят се със сол и черен пипер. Оставят се във фурната, загрята на 100 градуса.

В останалия зехтин или олио се сотира шалотът 2 мин. Прибавя се спанакът и се задушава още 1-2 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Изважда се от тигана.

В същия тиган се смесват салвията, лимоновата кора, 2 с.л. лимонов сок, сметаната и се оставя само да кипне леко. Подправя се със сол и черен пипер.

Шницелите се гарнират със спанака и се поднасят със сметановия сос.