Тествайте се безплатно за ХИВ и хепатит до 23 май

Вземат само капка кръв, резултатът излиза след минути

Здраве
18:12 - 17 Май 2019
1912
Тествайте се безплатно за ХИВ и хепатит до 23 май

За втора поредна година центърът за сексуално здраве CheckPoint София се включва в пролетната Европейска седмица за тестване за ХИВ и хепатит, която се провежда между 17 и 23 май. Инициативата е в допълнение към ежегодно провежданата през месец ноември есенна Европейска седмица за тестване за ХИВ и хепатит от 2013 година насам.

В рамките на седмицата консултантите на CheckPoint София ще тестват всеки, който желае да научи своя ХИВ или хепатитен статус, както в CheckPoint-а, така и по време на изнесените ни акции.

Инициативата на CheckPoint София е под наслов ” Здравето няма възраст!” и насърчава всеки да се изследва за ХИВ и хепатит без значение на пола, сексуалната ориентация и възрастта. Факт е, че хората над 50 години са с повишен риск да са инфектирани с хепатит С без да знаят това, а гей мъжете са по-уязвими към инфектиране с ХИВ.

CheckPoint София използва бързи тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Няма ограничения за прием на храна и напитки преди изследването. Резултатите са готови след 15 минути. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочени и подкрепени в последващите стъпки за уточняване на състоянието им.

На 17, 18, 20 и 21 май тестовете ще се провеждат в CheckPoint София, на ул. Цар Самуил 111 от 12 до 18 ч.

На 19 май тестването ще се извършва по време на изнесена акция в Борисовата градина до езерото Ариана от 10 до 16 часа в партньорство с фондация “Инициатива за здраве”.

На 19 май могат да се тестват желаещите по време на изнесена акция в Борисовата градина до езерото Ариана от 10 до 16 часа (в партньорство с фондация “Инициатива за здраве”).

На 22 май тестовете ще са по време на изнесена акция в Софийски университет от 10 до 15 часа и след това в CheckPoint София (12-19 часа).

На 23 май тестовете се провежат по време на изнесена акция в Университетска болница “Лозенец” (Правителствена болница) от 10 до 15 часа, а след това в CheckPoint София (12-19 часа).