Тиквички на грил в ароматна марината
за 2 порции, 45 мин
Продукти
400 г тиквички
1 скилидки чесън
1 люто чушле
1 глава лук
4 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
3-4 клонки мащерка
2 с.л. лимонов сок
100 мл зеленчуков бульон
1 щипка захар
Приготвяне
Тиквичките се нарязват на тънки филийки.
Лютото чушле, почистено от семето, се нарязва на тънки ивици.
Обелените лук и чесън се наситняват.
Тиквичките се намазват с 2 с.л. зехтин или олио и се изпичат на скара или грил тиган, като се обръщат. Подправят се със сол и черен пипер.
Лукът, чесънът, мащерката и лютото чушле се запържват в 1 с.л. зехтин или олио 1-2 мин. Деглазира се с лимоновия сок и зеленчуковия бульон - да кипне силно.
Тиквичките се смесват с маринатата и се се заливат с останалия зехтин или олио. Подправя се с още малко сол и черен пипер и с щипката захар.
Оставят се да се мариноват на хладно.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.