Тирамису с кардамон и портокал
за 4 порции, 35 мин
Продукти
200 мл приготвено кафе еспресо
40 мл бренди
1 ч.л. кардамон на прах
4 жълтъка от съвсем пресни яйца
80 г захар
1 пак. ванилова захар или ванилов екстракт
1 портокал
500 г маскарпоне
150 г бишкоти
какао на прах
Приготвяне
Изстиналото кафе се смесва с брендито и кардамона на прах.
Жълтъците се разбиват със захарта до пяна.
Добавят се ванилията и настърганата кора на портокала.
Разбърква се и постепенно се смесва с маскарпонето, като се бърка непрекъснато.
Половината бишкоти се подреждат на дъното на подходяща форма.
Поръсват се с половината от ароматизираното кафе.
Покрива се с половината крем с маскарпоне.
Всичко се поватря нагоре с останалите бишкоти, кафе и маскарпоне.
Покрива се с фолио и се оставя за минимум 5-6 часа в хладилника, като се поръсва обилно с какао на прах.
Вариации
Ако не сте сигурни колко пресни са яйцата, или не желаете да ползвате сурови яйца – може и без тях. Разликата е, че се използва и сокът на портокала, като захарта се разбива в него, а не в жълтъците, и после се прибавя към маскарпонето.
Очаквайте специално колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.