Тирамису с кардамон и портокал

за 4 порции, 35 мин

Кухня
10:01 - 11 Февруари 2020
583
Тирамису с кардамон и портокал

Продукти

200 мл приготвено кафе еспресо

40 мл бренди

1 ч.л. кардамон на прах

4 жълтъка от съвсем пресни яйца

80 г захар

1 пак. ванилова захар или ванилов екстракт

1 портокал

500 г маскарпоне

150 г бишкоти

какао на прах

 

Приготвяне

Изстиналото кафе се смесва с брендито и кардамона на прах.

Жълтъците се разбиват със захарта до пяна.

Добавят се ванилията и настърганата кора на портокала.

Разбърква се и постепенно се смесва с маскарпонето, като се бърка непрекъснато.

Половината бишкоти се подреждат на дъното на подходяща форма.

Поръсват се с половината от ароматизираното кафе.

Покрива се с половината крем с маскарпоне.

Всичко се поватря нагоре с останалите бишкоти, кафе и маскарпоне.

Покрива се с фолио и се оставя за минимум 5-6 часа в хладилника, като се поръсва обилно с какао на прах.

Вариации

Ако не сте сигурни колко пресни са яйцата, или не желаете да ползвате сурови яйца – може и без тях. Разликата е, че се използва и сокът на портокала, като захарта се разбива в него, а не в жълтъците, и после се прибавя към маскарпонето.

Очаквайте специално колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.