Токът от въглища в света нараснал с 2% миналата година

Нови ТЕЦ са построени в Индонезия, Индия, Виетнам, Япония, Бангладеш, Пакистан, Южна Корея, Гърция, Зимбабве и в Китай

Новини
12:35 - 16 Април 2024
828
Токът от въглища в света нараснал с 2% миналата година

Глобалният капацитет за производство на електроенергия от въглища е нараснал с 2% през 2023 г., благодарение на новопостроените мощности в Китай и забавянето на извеждането от експлоатация на други места, съобщава Ройтерс.

В нов доклад на Global Energy Monitor (GEM), за който пише и Carbon Brief, се заключава, че през миналата година е отбелязан най-големият годишен ръст на капацитета на въглищните електроцентрали от 2016 г. насам, като през миналата година са въведени в експлоатация близо 70 гигавата (ГВт) мощности в целия свят, включително 47,4 ГВт в Китай, пише изданието.

Извън Китай капацитетът на въглищните електроцентрали е нараснал за първи път от 2019 г. насам,

а само 21,1 GW са били спрени в световен мащаб, се отбелязва в статията.

Нови въглищни електроцентрали са построени в Индонезия, Индия, Виетнам, Япония, Бангладеш, Пакистан, Южна Корея, Гърция и Зимбабве, както и в Китай, съобщава "Гардиън".

Авторите на доклада твърдят, че въглищните централи трябва да се затварят с по-бързи темпове и че Китай трябва да приеме по-строг контрол върху разширяването на мощностите си, продължава статията.

Учените предупреждават, че

всички въглищни централи трябва да бъдат затворени до 2040 г., ако искаме затоплянето да бъде ограничено до 1,5 °C над прединдустриалните нива,

а това изисква централите да се затварят с поне 6 % всяка, се казва още в доклада. Две трети от новоизградените въглищни централи в света през миналата година са били в Китай, съобщава New York Times.

Страната планира да продължи да изгражда въглищни електроцентрали през следващите години и ако изгради всички предложени от нея централи, това ще се равнява на една трета от сегашния ѝ действащ парк, допълва той. Понастоящем

на Китай се падат 60% от световното потребление на въглища, следван от Индия и САЩ,

отбелязва вестникът.

Отделно от това, доклад на LSEG установи, че САЩ са на път да намалят дела на въглищата в националното производство на електроенергия до рекордно ниски нива през следващите месеци, се обяснява в коментар на Ройтерс.

През първите три месеца на 2024 г. делът на въглищата в електроенергийния микс е бил около 16%, в сравнение със 17% през същия период на 2023 г. и 24,3% през 2021 г., се добавя в доклада.