Тома Биков пред Lupa.bg: Десните ще гласуват за Фандъкова и на балотажа

"Обществото ни излезе от прехода, в който управляващите се сменяха често", отчете депутатът от ГЕРБ

Политика
20:48 - 27 Октомври 2019
4863
Тома Биков пред Lupa.bg: Десните ще гласуват за Фандъкова и на балотажа

-Г-н Биков, има ли повод за триумф, след като кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова убедително поведе на първия тур на местния вот?

-Не възприемаме резултатите от местния вот като триумф, а като възможност да продължим да работим в посоката, в която се работеше до момента. Т.е. трябва да се продължи сегашната политика и ще се опитаме да оправдаем доверието.

И още нещо - видя се, че не винаги нещо, което изглежда голямо, е наистина голямо. Според мен социолозите трябва да си извадят поука, или поне една от тези агенции, които преди 3 дни твърдеше, че Мая Манолова води Фандъкова с 4 процента.

-Избирателната активност не беше висока. Как си го обяснявате - с отново разочаровани десни, или с аполитичност на избирателите?  

-Доколкото виждам, горе долу избирателната активност е каквато беше на предишните избори. По принцип на местните пък е по-висока, отколкото на останалите избори. Така че не мисля, че тук има някаква новина.

-Има ли интересен феномен на този вот?

-Ако говорим цялостно - трябва да отбележим, че българското общество практически е излязло от прехода, в който управляващите се сменяха много често. По-скоро тук се вижда устойчива тенденция на стабилизация на политическата система и консолидиране на българското общество. Мисля, че това е една сериозна новина. По повод кандидатите - не виждам феномени. По-скоро трябва да се отбележи разцепването на либералния вот. В София по-скоро видяхме дяснолиберално и ляволиберално гласуване. Според мен, тенденцията по-скоро ще продължи в посока оформяне на един модерен ляв вот.

-Можем ли да смятаме, че има някакъв знак за разместване на политическите пластове. Ключови ли са тези местни избори?

-Не, аз и преди вота твърдях, че тези избори не са ключови от гледна точка на оцеляване или не на управлението. Местният вот има по-скоро ключово значение за политическата среда по принцип. Със сигурност има затвърждаване на дясното управление, което получи един своеобразен вот на доверие.

-А опасявате ли се от риск при предстоящия балотаж в София да се обърнат резултатите и гласовете от други десни кандидати да прелеят към Мая Манолова?

-През следващата седмица, където ще има балотажи, започваме работа отново, предстои отново да проведем сериозна кампания. Имаме готовност и планове.

Аз мисля, че хората имат свободна воля да гласуват, нека да помислят една седмица. А ако говорим за София, всичко е ясно - хората с десни убеждения ще гласуват за г-жа Фандъкова, а тези с леви - за Мая Манолова.

-Убедителни са резултатите на ГЕРБ големите градове - Бургас, Велико Търново…

-Очевидно там щабовете работят добре. Старите градоначалници получават сериозно доверие, и то след няколко мандата, което никак не е лесно.

-Отчитате ли коалицията на ГЕРБ със СДС като успешна? Ще работите ли заедно и вбъдеще?

-С оглед на резултатите - там, където имаме общи кандидати, смятам, че коалицията е успешна и ще продължи. Разбира се, общата ни работа продължава и за балотажите. Очакваме там, където СДС имат техни кандидати, да получат подкрепа.

-Имате ли разочарование от тези избори?

-Аз не съм имал илюзии, за да имам разочарования. Не съм изненадан. Смятам, че това са логичните резултати. Принципно там, където нашите общински съветници и кметове са сбъркали с нещо, надявам се, за следващите мандати да са си взели поуки.

Това е един непрестанен процес - да си взимаме поуки, за да поправяме грешките.