Тома Биков пред Lupa.bg: Вътрешен човек от БСП ни сезира за 30-те милиона на Нинова

Депутатът от ГЕРБ е възмутен от морализаторския тон на БСП-шефката

Актуално интервю
18:17 - 04 Април 2019
4112
Тома Биков пред Lupa.bg: Вътрешен човек от БСП ни сезира за 30-те милиона на Нинова

ГЕРБ отвърнаха на удара, след като сагата "Апартаментгейт" коства оставките на няколко министри и зам.-министри, както и на Цветан Цветанов като шеф на ПГ на ГЕРБ. Днес депутатът от управляващата партия Тома Биков съобщи, че има данни лидерката на Столетницата Корнелия Нинова да е предложила 30 милиона лева на предшественика си Михаил Миков, за да се откаже от председателството на червените. Информация за скандалния случай се върти из етажите на централата на "Позитано" 20 още от 2016 г., когато Нинова и Миков се изправиха един срещу друг на балотаж. Имаше слухове, че лично пловдивският бесепар номер 1 Георги Гергов е посредничил между тях и че е бил свидетел на предложението, но твърдението така и не се доказа. "Lupa.bg" потърси Миков за коментар, но думите му бяха: "Няма да го коментирам, не." Гергов пък е в чужбина. Ето какво каза за нас в допълнение Биков след пресконференцията на ГЕРБ. 

- Г-н Биков, откъде се сдобихте с данни, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е предложила подкуп на предишния председател на партията Михаил Миков в размер на 30 милиона лева?

- Ние разполагаме със сериозна информация. Питайте вие всеки от тях. Очакваме Нинова първо да отговори и тогава ще дадем повече данни за този казус. 

- Нали е ясно за всички ни, че в състояние на предизборна кампания, този сигнал и данните от вас изглеждат като начало на компроматна война и БСП ще отговорят така?

- Е, не сме ние поделите компроматната война, защото тя си върви така или иначе. Не ние я започнахме. Нека от БСП да си кажат, ако отрекат, отрекат. Ако ли не, да кажат откъде са взети тези пари. 

- Разполате с документи или боравите със слухове по повод тези 30 милиона лева?

- Има свидетели и те са живи и здрави. Проучете, няма как на този етап да изнесем цялата информация. Това, което и на пресконференцията казахме, е, че имаме такава информация. 

- Това ударът на ГЕРБ по БСП ли е след сагата "Апартаментгейт"?

- Не. Просто казваме, че ако искаш да си морален стожер на обществото, трябва да можеш да отговориш на редица въпроси, които пряко те засягат. В противен случай няма как да бъдеш такъв морален стожер. 

- Ако БСП в лицето на нейния лидер Нинова отрече тази информация, вие как ще опонирате? С какви факти? Ще се обърнете ли към специализирани институции за разследване на случая? 

-Ще продължаваме да настояваме истината да излезе наяве. Надявам се тези, които са участвали по един или друг начин в този случай, да излязат и да си признаят. Това е вътрешнопартиен казус. Ние го изваждаме, защото малко или много започна да ни идва вповече морализаторският тон от страна на БСП спрямо нас. БСП си имат към кого да се обърнат. Споменали сме неслучайно и името на Михаил Миков. Ето, той е пряк свидетел. 

- Но той не желае да коментира вашите твърдения, потърсих го преди да разговора ни с вас...

- Защо? Значи има нещо гнило. Ако за мен някой каже, че съм получил рушвет от Бойко Борисов, аз няма проблем да изляза и да го отрека, защото просто не е вярно. 

- Излиза, че някой от БСП изрично и нарочно се е свързал с вас, за да ви съобщи тази информация за рушвет, че има свидетелски показания? 

- Очевидно и в БСП има доста хора, на които им е дошло до гуша поведението и стила на водене на политика от страна на ръководството. Те си имат достатъчно проблеми във вътрешнопартиен план, а ГЕРБ не разполагаме с някаква агентура вътре, за да слухтим. Самите те си усещат, че тази политика води до лош резултат за самата им партия. 

- Т.е., да разбирам, че представител на някое от опозиционните ядра в БСП ви е потърсил? 

- Вижте, и ние можем да бъдем разследващи журналисти като Елена Йончева. Хората идват при нас. Срещаме се с тях и те ни казват. Нали така се разкриха "големите корупции" по сградите, по магистралите... Ето, и аз мога да се правя на разследващ журналист. Само че не съм водач на листа на ГЕРБ за Европейския парламент и не съм обвинен за пране на пари.