Торта тирамису с ябълки
за 12 парчета, 60 мин
Продукти
60 г брашно
30 г царевично нишесте
1/2 ч.л. бакпулвер
50 г бисквитки амарети или ореховки
3 яйца
1 щипка сол
150 г захар
150 мл силно кафе еспресо
5 с.л. ликьор амарето
350-400 г компот от ябълки или сварени ябълки
150 г извара
500 г маскарпоне или друго крем сирене
2 с.л. какао на прах
Приготвяне
Смесват се брашното, нишестето, бакпулверът и половината счукани бисквитки.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с 3 с.л. хладка вода и щипката сол. Добавя се 90 г захар и се бие още 3 мин.
Жълтъци разбъркват и заедно с белтъците се смесват със сухите съставки.
Тестото се изсипва във форма за торта. Пече се загрята умерена фурна. Оставя се да се изстине.
Смесват се кафето и 2 с.л. лъжици амарето и се полива блатът. Намазва се с пюрираните ябълки от компота.
Изварата, маскарпонето, останалата захар, останалото амарето се разбъркват на гладка смес. Изсипва се върху ябълките и се заглажда.
Поръсва се с останалите натрошени бисквити и с какаото на прах.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.