Торта тирамису с ябълки

за 12 парчета, 60 мин

Кухня
12:34 - 17 Юни 2020
3006
Торта тирамису с ябълки

Продукти

60 г брашно

30 г царевично нишесте

1/2 ч.л. бакпулвер

50 г бисквитки амарети или ореховки

3 яйца

1 щипка сол

150 г захар

150 мл силно кафе еспресо

5 с.л. ликьор амарето

350-400 г компот от ябълки или сварени ябълки

150 г извара

500 г маскарпоне или друго крем сирене

2 с.л. какао на прах

 

Приготвяне

Смесват се брашното, нишестето, бакпулверът и половината счукани бисквитки.

Белтъците се разбиват на твърд сняг с 3 с.л. хладка вода и щипката сол. Добавя се 90 г захар и се бие още 3 мин.

Жълтъци разбъркват и заедно с белтъците се смесват със сухите съставки.

Тестото се изсипва във форма за торта. Пече се загрята умерена фурна. Оставя се да се изстине.

Смесват се кафето и 2 с.л. лъжици амарето и се полива блатът. Намазва се с пюрираните ябълки от компота.

Изварата, маскарпонето, останалата захар, останалото амарето се разбъркват на гладка смес. Изсипва се върху ябълките и се заглажда.

Поръсва се с останалите натрошени бисквити и с какаото на прах.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.