Тръмп: Борис Джонсън е моята британска версия

Легенди
13:45 - 24 Юли 2019
6056
Тръмп: Борис Джонсън е моята британска версия

Борис Джонсън осъществи амбицията си да стане премиер на Обединеното кралство. Но какво предстои за Великобритания оттук нататък е тема номер 1 за британските и световните медии.  Вестник „Гардиън” отбелязва, че Джонсън ще изтъкне решимостта си да сплоти разединената и деморализирана Консервативна партия и да осигури Брекзит до 31 октомври, след като е постигнал отдавнашната си амбиция да стане премиер на Великобритания.

Борис Джонсън е моята британска версия, бе реакцията на президента на САЩ Доналд Тръмп на избирането на Джонсън. „Таймс” отбелязва, че Тръмп е обсипал с похвали новия премиер на Великобритания, като го е обявил за своя британски еквивалент.

"Това е един наистина хубав човек, който ще бъде премиер на Великобритания. . . Хубав човек, той е твърд и е умен. Казват, че е „британският Тръмп”, каза президентът на САЩ вчера пред аудитория от млади републиканци на събитие във Вашингтон. Изданието допълва, че той е похвалил и антиевропейския политик Найджъл Фараж.


Следващият премиер на Великобритания и Тръмп може и да са добри приятели, но политическите различия остават, коментира от своя страна "Вашингтон пост". Сред проблемите, които предизвикват разногласия между Лондон и Вашингтон, са ключови въпроси като Иран, Русия, климатичните промени и израелско-палестинския конфликт и от това дали Тръмп ще си затвори очите за разногласията в двустранните отношения, както и дали Джонсън ще успее да осигури Брекзит, може да зависи доколко ще продължат приятелските отношения между двамата, пише вестникът.

Дъщерята на Тръмп - Иванка пък поздрави Борис Джонсън за избирането му за премиер на Ямайка, пише "Политико". Джонсън получи поздравления от целия свят, след като беше избран за лидер на Консервативната партия и премиер на Обединеното кралство. Но дъщерята на президента на САЩ вярва, че поема управлението и на столицата на Ямайка.

Иванка Тръмп написа в любимия на семейството си Twitter, че поздравява Джонсън за избирането му за следващ премиер на "Обединения Кингстън". "Политико" отбелязва, че Иванка сигурно има предвид Кингстън, район в Югозападен Лондон.


Борис Джонсън поема управлението на Великобритания, изпаднала в дълбока криза, пише "Ню Йорк таймс" и отбелязва, че почти никой от следвоенните лидери на Обединеното кралство не е започвал с толкова малко политическо влияние, колкото неговото, поемайки властта. Въпреки всичко той обеща да извади Великобритания от ЕС до 31 октомври - предизвикателство, което години наред тормозеше неговия предшественик, допълва "Ню Йорк таймс".

Въпреки всичко - партньор, е заглавието на коментарна статия по темата на германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг". В Брюксел нямат приятни спомени за Борис Джонсън. Въпреки всичко европейците трябва да му протягат ръка, всеки път, когато това е възможно, но не и по въпроса за постигнатото споразумение за Брекзит, пише коментаторът на германския вестник. ЕС на 27-те трябва да покаже ясно на приемника на Тереза Мей, че за тях старото споразумение за Брекзит е трайно, се казва в статията.


ЕС приземи плана на Борис Джонсън за Брекзит само броени мигове след като стана лидер на торите, пише "Индипендънт". Това е поредният знак, че блокът няма никакво намерение да прави отстъпки, отбелязва вестникът и припомня вчерашни изказвания на двама представители на Европейската комисия.

Според "Индипендънт" неслучайно тъкмо вчера първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс заявил пред репортери в Брюксел, че ЕС няма да предоговаря постигнатото с Тереза Мей споразумение. Друг еврокомисар, Витенис Андрюкайтис, също предупреди, че политици като Джонсън подкопават демокрацията с "евтини обещания, опростенчески виждания и крещящо неверни изявления", отбелязва вестникът.

Същевременно стана ясно, че британският външен министър Джереми Хънт е получил предложение от бъдещия премиер Борис Джонсън да стане министър на отбраната в новото му правителство, но не го е приел. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на телевизия Скай. Хънт беше съперник на Джонсън в битката за лидерството на Консервативната партия, спечелена от Джонсън. Днес следобед новият премиер ще встъпи в длъжност и се очаква да избере основните си министри, уточнява БТА.


Кой е Борис Джонсън?


Новоизбраният лидер на консерваторите и британски премиер е смятан за един от най-противоречивите световни политици. Мнозина се възхищават от неговия нетрадиционен подход в политиката, но други го смятат за клоун, който на всяка цена се стреми да бъда на върха и това е една от причините да бъде сравняван с Доналд Тръмп.

Джонсън от години се гласи за "Даунинг стрийт" № 10. Той беше кмет на Лондон и външен министър в правителството на Тереза Мей, но подаде оставка в опит да стане неин наследник и в крайна сметка успя.


Борис Джонсън е роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк под името Алекзандър Борис де Пфефел Джонсън. Като роден в САЩ има американско гражданство, но се отказва от него през 2016 г., заявявайки, че остава лоялен на Нейно Величество кралица Елизабет II. 


По бащина линия е правнук на турския журналист и министър на Отоманската империя от началото на XX век Али Кемал бей. Прабабата на Борис Джонсън по бащина линия Мари-Луиза де Пфефел, дъщеря на барон Хуберт де Пфефел, е била правнучка на Фридрих I, крал на Вюртемберг. Той пък е бил потомък на британския крал Джордж II, управлявал Обединеното кралство през XVIII век. Това го прави роднина на няколко европейски кралски  фамилии, включително и на руската Романови.

Учил е в Итън и Оксфорд. През студентските си години в Оксфорд е членувал в крайно затворения клуб „Бълингдън“ заедно със сегашния лидер на консерваторите Дейвид Камерън.

През 1987 г. постъпва като стажант във вестник „Таймс“, но след скандал е уволнен. Веднага започва работа като журналист в ежедневника „Дейли телеграф“ и пет години (1989 – 1994) е негов кореспондент в Брюксел, откогато датира и характерния за него евроскептицизъм. В периода 1994 до 1999 г. е заместник главен редактор и главен политически наблюдател на изданието.

От 1998 г. започва да сътрудничи на Би Би Си. През 2000 г. Джонсън става редактор на списание "Спектейтър". На изборите през 2001 г. е избран за депутат от Консервативната партия – изборен район Хенли, с което продължава семейната традиция (баща му Стенли Джонсън също е бил депутат). 


Джонсън е кмет на Лондон между 2008 и 2016 г. С неговата победа консерваторите печелят кметското място за първи път от 2000 година. През май 2016 година го загубват отново след победата на Садик Кан от Лейбъристката партия. Министър е на външните работи на Обединеното кралство в първия и втория кабинет на Тереза Мей.


Борис Джонсън 25 години бе женен за Марина Уилър, от която има 4 деца. Двамата сложиха край на 25-годишния си брак миналата година, след като стана ясно, че политикът има връзка с 24 години по-младата от него Кяри Симъндс, бивш пиар на торите. Очаква се точно тя да се пренесе заедно с него в премиерската резиденция на “Даунинг стрийт” 10. Новият британски премиер бе женен и за Алегра Мостин-Оуен, колежка от Оксфорд.


Самият Джонсън никога не е крил симпатиите си към големия британски държавник Уинстън Чърчил. Даже през 2014 г. издаде книга “Факторът Чърчил: Как един човек промени историята”. Новият британски премиер говори френски и италиански. Справя се добре и с немски и испански.