Убиха куче, което е асистент на диабетик

Случаят е поредна жестокост над животно

Новини
08:30 - 05 Септември 2024
2633
Убиха куче, което е асистент на диабетик

Куче асистент беше застреляно в двора на къщата, в която живее, в Равно поле. Стопанката на лабрадора Рожен страда от диабет, а неговата роля предвиждала да бъде неотлъчно до нея, за да я предпазва от животозастрашаващи състояния, когато кръвната ѝ захар не е в норма.

"На 3 септември сутринта човекът, с когото живея, пуска кучето на двора и към 10 часа ми се обажда, че Рожен не е на двора, но после го видя прострелян", разказа стопанката на починалия любимец Виктория Александрова. "Нямах сили да работя. Той беше много ценен за мен. Аз съм с много тежка форма на диабет, а Рожен се обучаваше да разпознава хипогликемични кризи. Той е от кучетата, които спасяват животи", каза тя.

По думите ѝ обучението е доста трудно и отнема около 2 години. Рожен е бил застрелян с въздушна пушка, което възпрепятства откриването на извършителя, но заради мястото на убийството, стопаните предполагат, че извършителят е някой в съседство.

При друг случай в другия край на селото дворна котка е била простреляна във врата. Пред NOVA стопанката заяви, че имат само подозрения кой е виновникът, но не и доказателства.

„Равно поле е доста бързоразвиващо се село. Това са случаи, които страшно ме озадачиха. Фактът, че наведнъж се случват. Има и трети случай - на запис от охранителни камери се вижда как е стреляно по куче от автомобил. В момента се разследва от полицията", каза кметът на селото.

.