Учени посочиха зеленчука , който предотвратява рак

Каротиноидите в доматите ги правят ефективни в превенцията на коварното заболяване

Здраве
10:16 - 17 Май 2019
2907
Учени посочиха зеленчука, който предотвратява рак

Учени от САЩ обявиха какъв вид зеленчуци могат да помогнат, за да се спре развитието на рак. Изследването е проведено от американски учени от държавния университет в щата Охайо. 

По техните думи експериментът е проведен върху мишки. Гризачите били облъчвани с ултравиолетови лъчи, а след това им давали храна със специална добавка под формата на смлян на прах зеленчук. Той е много популярен в повечето страни в света, а в България се отглежда почти навсякъде. 

Установено е, че мишките, в храната на които имало добавка с домати на прах, развили 50% по-малко тумори. Проучванията показали, че доматите са много полезни за превенция на рака, защото съдържат каротиноиди. Те могат да се натрупват под кожата на човек и да абсорбират излишното количество UV.

По този начин, за да се намали значително риска от рак на кожата, трябва да се ядат домати всеки ден. Трябва да се отбележи обаче и признанието на учените, че само с употребата на домати е невъзможно пълното излекуване от рак.

Към днешна дата най-ефективният метод за справяне с туморите е да се блокира развитието на метастазите, пише сайтът zdrave.to.