Уганда обяви край на поредната епидемия от ебола

Болестта отне живота на 55 от 143-ма души, заразени от септември

Свят
12:27 - 11 Януари 2023
1298
Уганда обяви край на поредната епидемия от ебола

Уганда обяви края на почти четиримесечна епидемия от ебола, която бе поставена под контрол въпреки липсата на доказана ваксина срещу въпросния вирусен щам, предава Ройтерс.

"Успешно спряхме разпространението на ебола в Уганда", каза министърът на здравеопазването Джейн Рут Асенг по време на церемония за отбелязване на края на епидемията.

Епидемията отне живота на 55 от 143-ма души, заразени от септември, според данни на здравното министерство. Шестима от починалите са здравни работници.

Декларацията от сряда последва отчитането от Уганда на 42 дни без активни случаи, което представлява два пълни инкубационни периода на вируса.

В първите седмици на епидемията случаите се разпространиха извън епицентъра - Мубенде, на 150 км западно от столицата Кампала, в няколко други области, включително и в столицата.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус похвали Уганда за нейния отговор на вируса.

"Уганда показа, че еболата може да бъде победена, когато цялата система работи единно, от наличието на система за предупреждение, през намирането и грижата за засегнатите хора и техните контакти, до пълното участие на засегнатите общности в отговора", каза той в изявление.

Президентът на Уганда Йовери Мусевени каза, че двуседмичното забавяне на обявяването на епидемията след първата вероятна смърт от Ебола означава, че "възможността за незабавна карантина на контактните е била загубена".

Но здравните служители успяха да обърнат вълната на болестта до ноември, след като наложиха локдаун в засегнатите райони.

Ебола се разпространява чрез контакт с телесните течности на заразен човек и има смъртност от около 50%. Повече от 11 300 души са починали по време на епидемията от 2013-2016 г. в Западна Африка.

За разлика от по-разпространения щам на вируса, Ебола-Заир, който стои зад няколко скорошни епидемии в съседна Демократична република Конго, за щама зад огнището в Уганда, Ебола-Судан, няма доказана ваксина.

Въпреки това експертите казаха, че опитът на Уганда в борбата с предишни огнища на ебола и близката до марбургска треска е помогнал за справянето с епидемичния взрив.