Ваш близък е с инсулт? Ето къде бързо да го закарате

България изостава в модерното лечение на исхемичните удари

Здраве
11:29 - 06 Февруари 2023
2999
Ваш близък е с инсулт? Ето къде бързо да го закарате

Едва няколко болници в страната предприемат модерно и качествено лечение на исхемичния инсулт. Първенец по брой тромболизи и тромбектомии (съответно - разграждане на тромби и отстраняването им - б.р.) е болница "Св. Анна" в София, следвана от Клиниката по неврохирургия на проф. Николай Габровски в "Пирогов", сочи анализ на Индекс на болниците за последната година. 

Общият брой на процедурите по тромболизи в страната е над 1000, но те се съсредоточават едва в няколко лечебни заведения. 

Общо 41 858 са случаите на исхемични инсулти, които са били лекувани в 130 болници у нас през миналата година. Те са с над 2000 повече в сравнение с предходната година.

Процентите на пациентите, които са получили модерно лечение под формата на тромболиза или тромбектомия обаче, остават изключително ниски – 2.5% и 0.1%. Реално увеличение спрямо 2021 г. при приложението на тези модерни методи няма, сочи още справката, цитирана от специализираната здравна медия Clinica.bg. 

През миналата година 87 или две три от всички 130 болници с договор със здравната каса за лечение на исхемични инсулти са заявили желание да правят и тромболизи.

Реално обаче тази процедура са осъществявали едва половината – 44 болници. В тях са извършени общо 1030 тромболизи или модерното лечение е било приложено при 2.5% от всички пациенти. 

В същото време според различни медицински проучвания показани са тромболиза са над 20 и дори над 24 процента от всички пациенти с инсулт. На практика това означава, че у нас процедурата се прилага десет пъти по-рядко от възможното, което възпрепятства намаляването на инвалидизацията им.

За поредна година лидер в тази дейност е УМАБЛ „Св. Анна" в София, където са извършени 277 от всички тромболизи в страната. След нея се нареждат областните болници в Хасково, Кърджали, „Св. Марина" във Варна, „Св. Георги" и „Св. Пантелеймон" в Пловдив, „Медика" в Русе и институтю "Пирогов". 

За изминалата година обаче у нас има едва 49 тромбектомии в 4 болници – „Св. Анна", Пирогов и „Аджибадем Сити Клиник Токуда" в София, както и в „Св. Марина" във Варна.

В останалите три болници с договор за тази дейност с касата – ВМА и „Св. Ив. Рилски" в София, „Св. Георги" в Пловдив, „Сърце и Мозък" в Плевен, няма извършена нито една процедура.

И тук лидер в интервенциите е „Св. Анна"- 32 тромбектомии, следвана от Пирогов – 12.