Вегетариански кюфтета с ориз

за 4 порции, 45 мин

Кухня
09:45 - 03 Февруари 2020
2515
Вегетариански кюфтета с ориз

Продукти

150 г ориз

2 яйца

2 моркова

2 големи глави лук

3 с.л. микс от билки по избор – чубрица, риган, мащерка и др.

150 г жълто сирене по избор – може кашкавал

1 л зеленчуков бульон

олио, зехтин или масло за пържене

галета за сгъстяване

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Бульонът кипва, посолява се и се слага оръзът.

Готви се на средна температура около 15 мин. - трябва да не е разварен, а ал денте. Отцежда се и се оставя да изстине.

Жълтото сирене и морковите се настъргват. Обеленият лук се наситнява.

Оризът, морковите, лукът и жълтото сирене се смесват с яйцатам билките, черен пипер и сол.

Добавя се галета, докато сместа стане по-гъста и лепкава.

Оставя се да отлежи за около 15 мин., за да поеме галетата течностите.

Оформят се кюфтета с намокрени ръце.

Пържат се в загрятата мазнина на средна температура от двете страни до златисто кафяво.

Оставят се да се отцедят върху кухненска хартия.

Вместо с ориз фрикаделите могат да се приготвят със сварен боб или леща.

Очаквайте специално колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.