Вегетариански кюфтета с ориз
за 4 порции, 45 мин
Продукти
150 г ориз
2 яйца
2 моркова
2 големи глави лук
3 с.л. микс от билки по избор – чубрица, риган, мащерка и др.
150 г жълто сирене по избор – може кашкавал
1 л зеленчуков бульон
олио, зехтин или масло за пържене
галета за сгъстяване
сол и черен пипер
Приготвяне
Бульонът кипва, посолява се и се слага оръзът.
Готви се на средна температура около 15 мин. - трябва да не е разварен, а ал денте. Отцежда се и се оставя да изстине.
Жълтото сирене и морковите се настъргват. Обеленият лук се наситнява.
Оризът, морковите, лукът и жълтото сирене се смесват с яйцатам билките, черен пипер и сол.
Добавя се галета, докато сместа стане по-гъста и лепкава.
Оставя се да отлежи за около 15 мин., за да поеме галетата течностите.
Оформят се кюфтета с намокрени ръце.
Пържат се в загрятата мазнина на средна температура от двете страни до златисто кафяво.
Оставят се да се отцедят върху кухненска хартия.
Вместо с ориз фрикаделите могат да се приготвят със сварен боб или леща.
Очаквайте специално колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.