Великден с Lupa.bg: Агнешко бутче с бахар и стафиди

за 4 порции, 50 мин + печенето

Кухня
09:34 - 18 Април 2020
2410
Великден с Lupa.bg: Агнешко бутче с бахар и стафиди

Продукти

1 агнешко бутче или плешка - около 1,5 кг

2 с.л. горчица

1 лимон

2 клонки розмарин

4 скилидки чесън

4 с.л. зехтин или олио

200 мл червено вино

400 мл агнешки бульон или друг

1 дафинов лист

3-4 зърна бахар

400 г моркови

1 връзка пресен лук

2 с.л. стафиди

½ връзка магданоз

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Агнешкото бутче се подсушава. Натрива се със сол, черен пипер и горчицата.

Настъргва се кората на лимона и се разделя на две порции. Изцежда се сокът на лимона.

Обеленият чесън се нарязва едро

Загрява се зехтинът в тава и се запържва агнешкото бутче от всички страни на висока температура.

Сипват се виното и бульонът. Кипва и се добавя лимоновият сок.

Прибавят се чесънът без 1 ч.л., дафиновият лист, бахарът, едната порция лимонова кора, розмаринът, сол и черен пипер.

Пече се в заграта фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 1 час.

Обелените моркови се нарязват на дебели шайби. Пресният лук се нарязва едро. Прибавят се заедно със стафидите при агнешкото. Пече се още около 1 час.

Магданозът се наситнява. Смесва се с останалия чесън, останалата лимонова кора, сол и черен пипер. Поръсва се изпеченото агнешко.