Великден с Lupa.bg: Агнешко бутче с бахар и стафиди
за 4 порции, 50 мин + печенето
Продукти
1 агнешко бутче или плешка - около 1,5 кг
2 с.л. горчица
1 лимон
2 клонки розмарин
4 скилидки чесън
4 с.л. зехтин или олио
200 мл червено вино
400 мл агнешки бульон или друг
1 дафинов лист
3-4 зърна бахар
400 г моркови
1 връзка пресен лук
2 с.л. стафиди
½ връзка магданоз
сол и черен пипер
Приготвяне
Агнешкото бутче се подсушава. Натрива се със сол, черен пипер и горчицата.
Настъргва се кората на лимона и се разделя на две порции. Изцежда се сокът на лимона.
Обеленият чесън се нарязва едро
Загрява се зехтинът в тава и се запържва агнешкото бутче от всички страни на висока температура.
Сипват се виното и бульонът. Кипва и се добавя лимоновият сок.
Прибавят се чесънът без 1 ч.л., дафиновият лист, бахарът, едната порция лимонова кора, розмаринът, сол и черен пипер.
Пече се в заграта фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 1 час.
Обелените моркови се нарязват на дебели шайби. Пресният лук се нарязва едро. Прибавят се заедно със стафидите при агнешкото. Пече се още около 1 час.
Магданозът се наситнява. Смесва се с останалия чесън, останалата лимонова кора, сол и черен пипер. Поръсва се изпеченото агнешко.