Великден с Lupa.bg: Курабийки от козуначено тесто
Продукти
Заделено тесто от месенето на козунаците или приготвено специално за курабийките козуначено тесто.
За украса стафиди, ядки, кокос, дребни плодчета – например касис, боровинки, арония, готова марципанова паста, която се разточва и се изрязват различни елементи – например крилцата на пиленца, шоколад, захарни перли, жълтък, сметана, прясно мляко за намазване, пудра захар и едра захар за поръсване и др.
Приготвяне
Козуначеното тесто се разточва на набрашнена повърхност на кора с дебелина около 1 см.
Изрязват се с шаблони различни фигурки – пиленца, зайчета, агънца, яйчица.
Подреждат се в тава с хартия за печене на разстояние.
Намазват се с жълтък, разбит със сметана или прясно мляко.
Украсяват се, като марципанът се използва след изпичането. Оставят се да престоят 15 мин.
Пече се в загрята фурна на 180-200 градуса около 10-15 мин. до златисто.
Марципановата паста се разточва между прозрачно фолио, изрязват се различни елементи и се залепват за курабийките с пудра захар, разбита с лимонов сок. Поръсва се със захарни перли.
Марципанът може да се оцвети с хранителна боя, както и глазурата от пудрата захар с лимона.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.