Великден с Lupa.bg: Пилаф с агнешко - плешка и/или дреболийки
за 4 порции, 115 мин
Продукти
500 г общо агнешко месо от плешка – без кост, и/или агнешки дреболийки
3 глави лук
2 скилидки чесън
зехтин или олио
сол и черен пипер
1 щипка смлян бахар
1 щипка канела на прах
1 щипка смлян кимион
1 щипка шафран
1 щипка куркума
1 щипка къри на прах
700 мл месен бульон
120 г спанак или копррива, лапад, киселец
250 г дългозърнест ориз или друг по избор
2 с.л. микс от пресни билки – джоджен или мента, мащерка, риган, розмарин
Приготвяне
Агнешкото се нарязва на малки кубчета. Обелените лук и чесън се наситняват.
Загрява се 2 с.л. зехтин или олио и се запържва до златисто. Подправя се със сол и черен пипер и се изважда.
В същата мазнина се запържват 2-3 мин. лукът и чесънът. Прибавят се подправките и се разбърква.
Връща се агнешкото и се залива с бульона. Кипва и се готви на средна температура около 40 мин.
Прибавя се оризът и се готви още около 20 мин. с разбъркване от време на време. Ако е необходимо, се добавя още малко бульон.
Накрая се прибавят спанакът и билките, нарязани на дребно. Готви се още 1-2 мин. и се подправя със сол и черен пипер.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.