Великден с Lupa.bg: Пилаф с агнешко - плешка и/или дреболийки

за 4 порции, 115 мин

Кухня
14:20 - 14 Април 2020
2767
Великден с Lupa.bg: Пилаф с агнешко - плешка и/или дреболийки

Продукти

500 г общо агнешко месо от плешка – без кост, и/или агнешки дреболийки

3 глави лук

2 скилидки чесън

зехтин или олио

сол и черен пипер

1 щипка смлян бахар

1 щипка канела на прах

1 щипка смлян кимион

1 щипка шафран

1 щипка куркума

1 щипка къри на прах

700 мл месен бульон

120 г спанак или копррива, лапад, киселец

250 г дългозърнест ориз или друг по избор

2 с.л. микс от пресни билки – джоджен или мента, мащерка, риган, розмарин

 

Приготвяне

Агнешкото се нарязва на малки кубчета. Обелените лук и чесън се наситняват.

Загрява се 2 с.л. зехтин или олио и се запържва до златисто. Подправя се със сол и черен пипер и се изважда.

В същата мазнина се запържват 2-3 мин. лукът и чесънът. Прибавят се подправките и се разбърква.

Връща се агнешкото и се залива с бульона. Кипва и се готви на средна температура около 40 мин.

Прибавя се оризът и се готви още около 20 мин. с разбъркване от време на време. Ако е необходимо, се добавя още малко бульон.

Накрая се прибавят спанакът и билките, нарязани на дребно. Готви се още 1-2 мин. и се подправя със сол и черен пипер.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.