Великден с Lupa.bg: Щрудел козунак с ябълки и стафиди

за 2 броя,130 мин 

Кухня
10:00 - 17 Април 2020
2638
Великден с Lupa.bg: Щрудел козунак с ябълки и стафиди

Продукти

За тестото: 600 г брашно, 1 кубче прясна мая или 2 пак. суха мая, 250 мл хладко прясно мляко, 100 г захар, 100 г масло, 2 яйца.

За пълнежа: 300 г ябълки, 1 с.л. захар, 1 с.л. лимонов сок, 3 с.л. стафиди, ¼ ч.л. канела на прах, 1 пак. ванилова захар, 1 с.л. калвадос или друг ароматен алкохол – може и без алкохол, 1 яйце, 60 г смлени бадеми, 2 с.л. прясно мляко за намазване.

 

Приготвяне

Маята се натрошава в малко хладко прясно мляко, добавт се по малко захар и брашно и се оставя да шупне за около 20 мин. на топло.

Маслото леко се затопля с останалото мляко. Прибавят се останалите захар и брашно, яйцата и се смесва с шупналата мая.

Омесва се гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Покрива се и се оставя да втаса на топло около 45 мин., докато си удвои обема.

Стафидите се накисват в хладка вода. Обелените ябълки се почистват от семето и се нарязват на малки кубчета. Слагат се в тенджера с лимоновия сок, захарта, ½ ч.ч. вода и се варят на тих огън докато омекнат, без да се разваряват.

Отцеждат се и се оставят да изстинат. Разбъркват се с отцедените стафиди, канелата, ваниловата захар и калвадоса. Прибавя се белтъкът, разбъркан с бадемите.

Тестото се размесва и се разделя на 2 части. Всяка се разточва на правоъгълник около 40 х 15 см. Разпределя се плънката. Навиват се по дължина и се залепват ръбовете с малко вода. Всяко руло внимателно се усуква на спирала. Оставят се да втасат отново около 60 мин. на топло.

Намазват се с жълтъка, смесен с прясното мляко.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 45 мин. до златисто.