Влязоха в историята: Първата космическа разходка на непрофесионални астронавти е факт (СНИМКИ, ВИДЕО)

Милиардерът Джаред Айзъкман и инж. Сара Гилис прекараха един след друг по около 15 минути извън кораба

Свят
22:00 - 12 Септември 2024
1243
Влязоха в историята: Първата космическа разходка на непрофесионални астронавти е факт (СНИМКИ, ВИДЕО)

Цивилният екипаж на SpaceX влезе в историята с първата разходка в открития Космос на непрофесионални астронавти. То е в рамките на мисията Polaris Dawn и SpaceX излъчи уебкаст на събитието.

Милиардерът Джаред Айзъкман и колежката му Сара Гилис, инженер от SpaceX, прекараха един след друг по около 15 минути частично извън кораба като надничаха от прикрепена към люк конструкция, наречена "Скайуокър", оборудвана с ръкохватки и опори. Целта е да проведат стрес-тестове на следващото поколение скафандри на SpaceX.

Мисията Polaris Dawn на SpaceX, ръководена от финтех милиардера Джаред Айзъкман, стартира рано във вторник от космическия център "Кенеди" във Флорида, като достигна максимална височина от 1400 километра. Това е повече от три пъти по-високо от Международната космическа станция, в област от космоса, в която гъмжи от опасни високоенергийни частици. 

Днес сутринта компанията на Илон Мъск отложи с няколко часа излизането в космоса на членове на мисията "Поларис Дон"час преди планираното начало на уникалната разходка. Не беше дадено незабавно обяснение, но компанията заяви в Екс, че "всички системи работят добре". По-късно обаче се появиха информации за разхерметизиране.

Въпреки това Айзъкман и Гилис не се носиха на въже, както направиха съветският космонавт Алексей Леонов или астронавтът Ед Уайт от НАСА през 1965 г. Вместо това те се придържаха към космическия кораб, докато той обикаля около Земята със скорост около 17 500 км/ч.

Пилотът на мисията Скот Поти и инженерът на SpaceX Анна Менон наблюдаваха жизненоважните поддържащи системи на двамата непрофесионални астронавти.