Внезапен здравословен проблем прекъсна интервю на Ердоган

69-годишният президент е на власт от 2003 г. и му предстои тежка битка на общите избори

Свят
11:33 - 26 Април 2023
2437
Внезапен здравословен проблем прекъсна интервю на Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, на когото му предстоят най-тежките избори в рамките на 20-годишното му управление, прекъсна телевизионно интервю на живо във вторник вечерта, след като получи пристъп на "стомашно разстройство", пише европейската редакция на "Политико".

Ердоган беше интервюиран по турската телевизия, когато програмата беше прекъсната за около 20 минути, след като президентът внезапно се почувства зле извън обхвата на камерата, според Би Би Си.

По-късно той се върна на екрана, обяснявайки, че е страдал от "сериозен стомашен грип" и е обмислял да отмени интервюто, което започнало с час и половина закъснение, след "интензивна кампания" в понеделник и вторник.

"Естествено, ние се сблъскваме с подобни проблеми от време на време на фона на такъв натоварен график", каза Ердоган.

"Слава на Бога, нашият президент е в добро здраве", написа в Туитър след инцидента говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.

69-годишният Ердоган е на власт от 2003 г. и му предстои тежка битка на общите избори на 14 май.

Опозиционната коалиция, съставена от шест партии от целия политически спектър, се обедини зад Кемал Кълъчдароглу, 74-годишен възрастен и опитен политик, който води в социологическите проучвания.

Кюрдският вот, който съставлява една пета от 85-милионното население на страната, вероятно ще изиграе решаваща роля в изборите.

Въпреки че Кълъчдароглу не е официално подкрепен от основната прокюрдска Демократична партия на народите (HDP), тя не е номинирала кандидат за президент, което е в полза на неговата кампания.

Кълъчдароглу, наричан "турския Ганди" заради крехкото му телосложение и кротко поведение, пожела на Ердоган "бързо възстановяване", след инцидента по време на интервюто.