ВНИМАНИЕ! Климатиците увреждат гръбначния стълб

Студеният въздух не бива да духа директно към тялото

Здраве
18:00 - 05 Август 2024
3597
ВНИМАНИЕ! Климатиците увреждат гръбначния стълб

В разгара на летните жеги и увеличената употреба на климатици, все повече хора търсят начин да се охладят. Охлаждането може да доведе до неочаквани здравословни проблеми, свързани с гръбначния стълб, предупреди неврологът от УМБАЛ Каспела в Пловдив д-р Виктор Каралийски, цитиран от "Марица".

Той обяснява, че много хора изпитват болки и скованост в шията, гърба и кръста. Тези симптоми често са резултат от дегенеративни промени в междупрешленните дискове, които могат да започнат още на 25-30-годишна възраст. С времето еластичността на гръбначния стълб намалява, което увеличава риска от болки при резки движения, дълго седене или излагане на течение.

„Климатиците могат да влошат тези състояния, ако студеният въздух е насочен директно към тялото. Това може да предизвика рязка болка в кръста или шията, която се разпространява към крайниците и е съпроводена с изтръпване или парене“, обяснява неврологът от УМБАЛ Каспела. 

За точна диагностика на неврологични симптоми, д-р Каралийски препоръчва използването на невроизобразяващи изследвания като компютърна томография и магнитно-резонансна томография, които са абсолютно необходими.

Медикът също така отбелязва, че фибромиалгията, хронично заболяване, което причинява болки в мускулите и меките тъкани, може да бъде засегната от климатични условия.

„В последните години се установи, че хронична болка в шията, гърба и кръста, се дължи на фибромиалгия. Тази болка се появява, когато въздухът от климатика духа директно към вас, особено в областта на гръбначния стълб. Трябва да сте внимателни и да не се излагате на директен бриз от климатик, особено в офис среда, както и при пътуване“, споделя още неврологът д-р Виктор Каралийски.