Вучич: Ще застанем изцяло зад сърбите в Косово

Планът, подкрепен от САЩ, е бил обсъден на заседанието на Съвета за национална сигурност

ЕС
14:22 - 27 Октомври 2022
1599
Вучич: Ще застанем изцяло зад сърбите в Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви след заседанието на Съвета за национална сигурност днес, че  властите в Белград ще застанат изцяло до сръбския народ в Косово и че заплахите на Прищина да изпълни решението за смяна на регистрационните номера застрашават стабилността, мира и оцеляването на нашия народ в Косово", съобщи националната телевизия на западната ни съседка.

"Готови сме да продължим диалога  по всички теми, съгласихме се да направим всичко по силите си, за да запазим стабилността, да направим всичко възможно за деескалация на ситуацията, но ще застанем до нашия сръбски народ, ако бъде нападнат и вярвам, че ще има достатъчно разум в Прищина и в онези, които ги подкрепяха във всяко престъпно решение, което взимаха, да не тръгват срещу мирния сръбски народ, който просто иска да живее в своята държава Сърбия в съответствие с всички норми на международното  право", подчерта Вучич.

Държавният глава посочи още, че по време на заседанието на Съвета за национална сигурност е била обсъдена и ситуацията във въоръжените сили, като там са предприети адекватни мерки, които спадат в сферата на поверителното и държавната тайна.

"Разгледахме френско-германския план, има неща, които не можем да приемем", отбеляза сръбският президент. Планът, подкрепен от САЩ, е бил обсъден на заседанието на Съвета за национална сигурност и в рамките на 24 часа Вучич ще запознае тези страни с отговора.