Ягодово (малиново) руло с извара (СНИМКИ)
за 10 парчета, 60 мин
Продукти
3 яйца
1 щипка сол
140 г захар плюс 2 с.л.
120 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
350 г пресни ягоди
100 г сладко, конфитюр от ягоди
250 г извара
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1 пак. ванилова захар
500 мл течна сметана за разбиване
Приготвяне
Яйцата се разбиват с щипката сол и със 140 г захар до бяло.
Добавя се брашното с бакпулвера на няколко порции, като се разбърква до гладка смес.
Разстила се в тава с хартия за печене. Пече се в загрята умерена фурна до леко златисто към 10 мин.
250 г ягоди се нарязват на филийки. Конфитюрът се пасира с 1-2 ягоди.
Изварата се разбърква с лимоновата кора, ваниловата захар и останалите 2 с.л. захар.
Течната сметана се разбива, разделя се на две части и едната се добавя към изварата.
Пандишпановият блат се намазва с 2/3 от крема с изварата. Накапва се с лъжица върху него 2/3 от ягодовото пюре. Подреждат се нарязаните ягоди.
Рулото се завива и се намазва с останалата 1/3 от крема с извара. Оставя се за около 2 ч. да се стегне на студено.
Гарнира се с останалите 150 г ягоди и с останалата 1/3 от ягодовото пюре.