Ягодово сладко с портокал (стъпка по стъпка)
за 4 бурканчета по 400 мл
Продукти
750 г ягоди, 2 големи портокала - около 500 г, 500 г желираща захар, 50 мл портокалов ликьор или гренадин (може да се замени с друг ароматен алкохол или плодов сироп).
Приготвяне
1
Почистените ягоди се намачкват.
2
Портокалите се обелват с нож до плодовата маса.
3
Изваждат се филенцата от ципите.
4
Ягодите и парченцата портокал се разбъркват в тенджера с желиращата захар.
5
Слага се да заври, като се разбърква непрекъснато. Вари се 4 мин., като често се разбърква.
6
Добавя се портокаловият ликьор или гренадинът и се вари още 30 сек.
7
Горещото сладко се разпределя в идеално чистие и сухи бурканчета и се затварят плътно. Обръщат се върху капачките за 5 мин.
Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.