Ягодово тирамису с кокос
за 12 порции, 35 мин
Продукти
1 кг ягоди
80 г кокосови стърготини
100 мл портокалов сок
100 мл кокосово ликьор или кокосово мляко
1 пак. ванилова захар или 1/2 шушулка ванилия
1 кг маскарпоне
100 г захар
2 с.л. лимонов сок
100 г бял шоколад
250 мл течна сметана за разбиване
200 г бишкоти за тирамису
Приготвяне
Кокосовите стърготини се запичат до леко златисто на сух тиган.
200 г ягоди се пюрират с портокаловия сок и кокосовия ликьор или кокосово мляко.
Маскарпонето се разбърква с ванилията, захарта и лимоновия сок.
Шоколадът се настъргва едро.
Сметаната се разбива на пухкав крем и се смесва с шоколада и 60 г кокосови стърготини.
Постепенно се смесва с маскарпонето и 500 г ягоди, нарязани на парченца.
Половината бишкоти се подреждат в тавичка и се поливат с половината ягодово пюре. Разстила се половината крем.
Прави се втори пласт с останалите бишкоти, ягодово пюре и крем.
Слага се в хладилника да се стегне.
Гарнира се с останалите 300 г ягоди, нарязани на филийки и смесени с останалите 20 г кокосови стърготини.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.