Ягодово тирамису с кокос

за 12 порции, 35 мин

Кухня
10:12 - 06 Юли 2020
1139
Ягодово тирамису с кокос

Продукти

1 кг ягоди

80 г кокосови стърготини

100 мл портокалов сок

100 мл кокосово ликьор или кокосово мляко

1 пак. ванилова захар или 1/2 шушулка ванилия

1 кг маскарпоне

100 г захар

2 с.л. лимонов сок

100 г бял шоколад

250 мл течна сметана за разбиване

200 г бишкоти за тирамису

 

Приготвяне

Кокосовите стърготини се запичат до леко златисто на сух тиган.

200 г ягоди се пюрират с портокаловия сок и кокосовия ликьор или кокосово мляко.

Маскарпонето се разбърква с ванилията, захарта и лимоновия сок.

Шоколадът се настъргва едро.

Сметаната се разбива на пухкав крем и се смесва с шоколада и 60 г кокосови стърготини.

Постепенно се смесва с маскарпонето и 500 г ягоди, нарязани на парченца.

Половината бишкоти се подреждат в тавичка и се поливат с половината ягодово пюре. Разстила се половината крем.

Прави се втори пласт с останалите бишкоти, ягодово пюре и крем.

Слага се в хладилника да се стегне.

Гарнира се с останалите 300 г ягоди, нарязани на филийки и смесени с останалите 20 г кокосови стърготини.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.