Задушено със зеле и картофи
за 4 порции, 90 мин
Продукти
600 г месо на едри хапки – агнешко, свинско, телещко от плешка или бут
3 глави лук
1 голяма глава прясно зеле
500 г картофи
2 с.л. зехтин или олио
магданоз
кимион на зърна
сол и черен пипер
500 мл зеленчуков бульон
1 дафинов лист
Приготвяне
Зелето се нарязва по-едро, обеленият лукът - на полумесеци, обелените картофи – на филийки.
Месо се запържва в загретия зехтин или олио до златисто.
В огнеупорен съд с капак се подреждат на слоеве месото, лукът, картофите, зелето, като всеки слой се поръсва със сол, черен пипер и зърна кимион.
Слага се дафиновият лист и се сипва бульонът.
Пече се под капак в загрята умерена фурна до готовност – около 1 ч. и 20 мин. Поръсва се с магданоз.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.