Завера: Хора на проф. Михаил Константинов на нощна среща в ЦИК

Поводът за късното заседание са сложните протоколи, които ще забавят изборните резултати

Топ
22:21 - 23 Март 2021
6772
Завера: Хора на проф. Михаил Константинов на нощна среща в ЦИК

Среднощна среща между ЦИК и “Информационно обслужване” е имало в понеделник вечерта, след като в писмо държавната фирма предупреди комисията, че е най-вероятно да не се спази законовият срок за отчитане на резултатите от изборите на 4 април.

Причината - протоколите са по-сложни, защото се въвежда резултатът от хартиените бюлетини, отделно този от машините, а накрая се сборува. Като се вземе предвид и двойното отчитане на преференциите, над 10 млн. числа трябва да се впишат и сборуват, а рискът от грешки скача, обявиха математиците.

И след спешната среща обаче “онези” протоколи остават. Резултатът от среднощните усилия е набелязавне на скромни допълнителни мерки:

Срещата е започнала около 23 ч. вечерта и е продължила до полунощ, съобщава “24 часа”.

За нея потвърди и шефът на “Информационно обслужаване” проф. Михаил Константинов. Той изпратил екип на агенцията да обсъди описаните в писмото до ЦИК проблеми.

“Кардинално решение няма. Има уговорката да се направи хубав график и хората да приемат, че ще има известно закъснение. Това е проблемът. Работата ще се свърши, но няма да е в указания срок”, обобщи вчера математикът. Според него нарушаването на изборния закон е неизбежно - според чл. 300 от ИК крайните резултати трябва да са окончателно обявени най-късно 4 дни след деня на вота. И се поражда въпросът кой ще понесе отговорността за това - ЦИК или “Информационно обслужване”.

“Кой е виновен и кой не, в България казва съдът”, коментира професорът. Но добавя: “Най-малкото хората трябва да знаят, че нещата няма да станат толкова бързо, а умно-красивите ще започнат да пискат, че някой ги лъже”.

Той остава на тезата си, че в изборните протоколи ще има много грешки, защото в секциите за пръв път ще трябва да смятат по 500 двойки числа. Идеята му е членовете на СИК да не правят никакви сметки, а само да записват в протоколите броя гласове от хартиените бюлетини и от машините. Изчисленията да останат за районните избирателни комисии, по-точно - за изчислителните центрове в тях. Така сметките ще намалеят с поне 30%.

“Когато намалите обема на числата с 1/3, със сигурност ще икономисате време. Комисиите са и с много променен състав, а обучението онлайн не е пълноценно”, настоява шефът на “Информационно обслужване”.

Притеснения за сроковете вече заявиха и ръководствата на трите софийски РИК.

“Не съм съгласна с колегите от районните комисии, че за тези избори протоколите са по-сложно направени от ЦИК. Те са такива, каквито ги изисква законът. Дори сме го опростили и различните недействителни бюлетини вече няма да се описват по вид, а ще се сумират в едно число”, заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Тя признава, че най-тежка ще е ситуацията за трите РИК в София, защото са с най-много секции и съответно протоколи, които трябва да се обработят. 23-а и 25-а РИК ще се помещават в зала “Арена Армеец”, а 24-а - в зала “Фестивална”. Но при добър график, който всяка от трите комисии прави, нямало да се налага членовете на СИК да стоят с дни в залата и да си чакат реда.

“Протоколите са такива, защото тази година имаме 30 политически субекта. През 2017 г. са били 20. Всеки от тях има по-големи листи с повече кандидати. Освен хартиени бюлетини тази година имаме и машинно гласуване в 9390 секции. Всички тези данни трябва да се нанесат в протокола.

Няма как сумирането на данните от хартиеното и от машинното гласуване да се елиминира, защото това е изискване на кодекса. Не може да не приобщаваме тези данни, такава е системата. Изборният кодекс изисква на присъстващите в секциите наблюдатели, застъпници и представители на партии да се даде копие на протокола. Как ще стане това, ако няма въведени и сумирани данни? На какво ще се подпишат - на празни редове ли?”, обясни Цанева. Срещата с “Информационно обслужване” тя описа като организационна. Били изяснени доста от проблемите, част от тях - изчистени.

Първоначалното решение на ЦИК бе да се срещне с преброителите във вторник следобед. “Докладвам ви писмо от “Информационно обслужване” относно необходимото време за компютърна обработка на данните от изборните книжа. В него се посочва, че обемът на числата, които сега трябва да бъдат въведени, надвишава с много обема от предишните избори. Затова според “Информационно обслужване” законовият срок е практически неизпълним.

Искам обаче да припомня, че в началото на месеца проведохме процедурата за възлагане на компютърната обработка. Нито по време на цялата процедура, нито при сключването на договора от “Информационно обслужване” не е поставян въпросът, че няма да могат да въведат толкова много числа, въпреки че съдържанието на протокола на секционните комисии и броят на регистрираните кандидати бяха известни по това време.

Затова ви предлагам да поканим на среща “Информационно обслужване” за изясняване на тези въпроси”, докладва членът на ЦИК Емил Войнов в понеделник вечерта, става ясно от видеоархива на заседанията. Но секретарят на комисията Севинч Чолакова настоява ЦИК да формулира становище още в рамките на деня, тъй като говорителите ѝ ще имат медийни участия на другата сутрин точно по поставените от “Информационно обслужване” въпроси. Така комисията гласува да покани хората на проф. Константинов на разговор във вторник. Остава мистерия как се е стигнало до среднощната среща в понеделник.