Здравен експерт пред Lupa.bg: Джипитата да спрат да хвърлят рецепти през балкона

Здраве
20:39 - 29 Март 2022
6608
Здравен експерт пред Lupa.bg: Джипитата да спрат да хвърлят рецепти през балкона

Ако личните лекари бъдат премахнати, това ще е заплаха за националната сигурност. Пациентите ще трябва да ходят в Спешна помощ, където и без друго са малко медиците, линейките също. Това заяви пред Lupa.bg Пенка Георгиева, председател на пациентската организация "Заедно с теб" по повод опита на управляващите да правят здравна реформа. 

"От "Продължаваме промяната" казват, че когато пациентът има електронно здравно досие за 1 мин. лекарят ще може да се ориентира за здравословното му състояние. Това обаче няма как да стане за пациент с хронични заболявания. Как медикът ще прочете цялото досие? А какво ще се случи с опашката пред кабинета му?!", пита Георгиева. 

"Лечението не бива да бъде проведено на база реклама. Какво имам предвид - влиза един медицински представител в кабинета на джипито и му казва: "Ако изпишеш от моето лекарство, ще отидеш на винен тур в Сицилия. Ако изпишеш 5 000 опаковки, ще отидеш - в Египет например". Пациентът таман си е стабилизирал хипертонията, пристига друг медицински представител. Лекарят, за да му угоди, сменя лечението. На 3 месеца трябва да се проследява пациента. Ако няма подобрение, лекарят да се изпраща на обучителен курс. Това трябва да прави съсловната организация", съветва експертът. 

"Предлага се да се махне капитацията (бел. р. сумата, която получават лекарите). Касата не може да плаща на джипито, тя плаща за дейност. Кой ще му плаща заплатата? Личният лекар трябва да си остане. Ако не, той ще стане специалист по обща медицина. Моят съвет към джипитата е да не поставят диагнози по телефона и да хвърлят рецепти през терасата", посочи Георгиева. 

"Против сме да се увеличи потребителската такса. Ако стане 7.10 лв., много хора няма да имат възможност да я плащат", каза още експертът.

Ето и предложенията на "Продължаваме промяната":