Зелена шакшука със спанак
за 4 порции, 30 мин
Продукти
4-6 яйца
1/2 връзка пресен лук
3 глави лук
2 скилидки чесън или стрък пресен чесън
1/2 връзка магданоз
1 кг спанак
4 с.л. зехтин или олио
смлян кимион, черен пипер и сол
Приготвяне
Пресеният лук се нарязва на тънки колелца.
Обелените лук и чесънът и магданозът се наситняват.
В загретия зехтин или олио се задушават двата вида лук и чесънът около 1 мин.
Добавят се спанакът, накъсан на едро или цели листенца и половината магданоз.
Подправя се със сол, черен пипер и кимион и се разбърква на котлона.
Чукват се яйцата и без да се бърка се готви под капак на среден огън около 4 мин., докато се забулят.
Поръсва с останалия магданоз.
Арабските айца шакшука се приготвят с всякакви зеленчуци, включително като миш-маш с цели яйца в него.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.