Зеленчуци бешамел

за 4 порции, 60 мин

Кухня
12:09 - 23 Април 2020
3281
Зеленчуци бешамел

Продукти

500 г аспержи или праз, бялата част на пресен лук

400 г моркови

300 г картофи

200 г зелен фасул и/или грах

2 по-малки глави лук

30 г масло

30 г брашно

300 мл прясно мляко

250 мл зеленчуков бульон

сол, черен пипер и индийско орехче

магданоз

150 г моцарела или изкиснато бяло саламурено сирене

150 г жълто сирене по избор – може кашкавал

 

Приготвяне

Почистените аспержи се нарязват косо на парченца 1-2 см, както и зеленият фасул, морковите - на шайби, обелените картофи – на кубчета.

Зеленчуците се бланшират поотделно във вряща подсолена вода. Картофите и морковите по 5 мин., аспержите, зеленият фасул и грахът по 2 мин. Веднага се изплакват със студена вода и се отцеждат.

Обеленият лук се наситнява и се задушава около 1 мин. в разтопеното масло. Добавя се брашното и се запържва още 20-30 сек.

Сипват се млякото и зеленчуковият бульон с разбъркване. Кипва и къкри на слаб огън 10-15 мин. като се разбърква.

Бешамелът се подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.

Зеленчуците се слагат в тавичка и се заливат с топлия сос. Поръсват се с наситнения магданоз.

Покриват се с тънки филийки моцарела и настъргано жълто сирене.

Запича се в загрята умерена фурна до златиста коричка.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.