Зеленчуци бешамел
за 4 порции, 60 мин
Продукти
500 г аспержи или праз, бялата част на пресен лук
400 г моркови
300 г картофи
200 г зелен фасул и/или грах
2 по-малки глави лук
30 г масло
30 г брашно
300 мл прясно мляко
250 мл зеленчуков бульон
сол, черен пипер и индийско орехче
магданоз
150 г моцарела или изкиснато бяло саламурено сирене
150 г жълто сирене по избор – може кашкавал
Приготвяне
Почистените аспержи се нарязват косо на парченца 1-2 см, както и зеленият фасул, морковите - на шайби, обелените картофи – на кубчета.
Зеленчуците се бланшират поотделно във вряща подсолена вода. Картофите и морковите по 5 мин., аспержите, зеленият фасул и грахът по 2 мин. Веднага се изплакват със студена вода и се отцеждат.
Обеленият лук се наситнява и се задушава около 1 мин. в разтопеното масло. Добавя се брашното и се запържва още 20-30 сек.
Сипват се млякото и зеленчуковият бульон с разбъркване. Кипва и къкри на слаб огън 10-15 мин. като се разбърква.
Бешамелът се подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Зеленчуците се слагат в тавичка и се заливат с топлия сос. Поръсват се с наситнения магданоз.
Покриват се с тънки филийки моцарела и настъргано жълто сирене.
Запича се в загрята умерена фурна до златиста коричка.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.