Зеленчуково пиле фрикасе

за 4 порции, 45 мин

Кухня
12:06 - 14 Март 2020
4281
Зеленчуково пиле фрикасе

Продукти

1 кг пилешки гърди

1 л пилешки бульон

2 с.л. меко масло

2 с.л. брашно

2 с.л. заквасена сметана

1 жълтък

лимонов сок

черен пипер и сол

по 200 г консервирани или предварително бланширани до леко омекване пресни аспержи или праз, моркови, гъби, 2-3 с.л. грах

 

Приготвяне

Пилешките гърди се сваряват в бульона около 5-6 мин. Изваждат се и се нарязват на кубчета.

Брашното се запържва в маслото и се разрежда с разбъркване на котлона с пилешки бульон – да стане средно гъст сос.

Добавят се жълтъкът и заквасената сметана, смесена с лимонов сок на вкус. Посолява се и се разбърква.

В леко къкрешия сос се слагат пилешкото месо и зеленчуците.

Изключва се котлонът и се оставят да се досготвят от топлината на соса.

Поръсва се с черен пипер.

Фрикасето може да се приготви с всякакво месо, включително с кюфтенца, риба. Зеленчуците също могат да са най-различни.

Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.