Зеленчуково пиле фрикасе
за 4 порции, 45 мин
Продукти
1 кг пилешки гърди
1 л пилешки бульон
2 с.л. меко масло
2 с.л. брашно
2 с.л. заквасена сметана
1 жълтък
лимонов сок
черен пипер и сол
по 200 г консервирани или предварително бланширани до леко омекване пресни аспержи или праз, моркови, гъби, 2-3 с.л. грах
Приготвяне
Пилешките гърди се сваряват в бульона около 5-6 мин. Изваждат се и се нарязват на кубчета.
Брашното се запържва в маслото и се разрежда с разбъркване на котлона с пилешки бульон – да стане средно гъст сос.
Добавят се жълтъкът и заквасената сметана, смесена с лимонов сок на вкус. Посолява се и се разбърква.
В леко къкрешия сос се слагат пилешкото месо и зеленчуците.
Изключва се котлонът и се оставят да се досготвят от топлината на соса.
Поръсва се с черен пипер.
Фрикасето може да се приготви с всякакво месо, включително с кюфтенца, риба. Зеленчуците също могат да са най-различни.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.