Зелеви кюфтенца с бекон
за 4 порции, 40 мин
Продукти
700 г зеле - прясно или кисело
100 г варенопушен бекон
100 г лук
2-3 с.л. зехтин или олио
1 яйце
40 г брашно
галета
сол, черен пипер, индийско орехче
Приготвяне
Зелето, ако е прясно, се бланшира до леко омекване във вряща подсолена вода. Отцежда се, оставя се да изстине и се нарязва на ситно като се махат дебелите жилки.
Обеленият лук и беконът се нарязват на малки кубчета и се запържват в загретия зехтин или олио. Изваждат се с решетеста лъжица и се смесват със зелето.
Добавят се яйцето, брашното и галета, колкото да се омеси лепкава смес – като кайма. Овкусява се със сол, черен пипер, индийско орехче.
Оформят се кюфтенца с големина по избор. Пържат се в мазнината от лука и бекона от двете страни до хрупкаво златисто.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.