Зелеви кюфтенца с бекон

за 4 порции, 40 мин

Кухня
09:14 - 18 Март 2020
1946
Зелеви кюфтенца с бекон

Продукти

700 г зеле - прясно или кисело

100 г варенопушен бекон

100 г лук

2-3 с.л. зехтин или олио

1 яйце

40 г брашно

галета

сол, черен пипер, индийско орехче

 

Приготвяне

Зелето, ако е прясно, се бланшира до леко омекване във вряща подсолена вода. Отцежда се, оставя се да изстине и се нарязва на ситно като се махат дебелите жилки.

Обеленият лук и беконът се нарязват на малки кубчета и се запържват в загретия зехтин или олио. Изваждат се с решетеста лъжица и се смесват със зелето.

Добавят се яйцето, брашното и галета, колкото да се омеси лепкава смес – като кайма. Овкусява се със сол, черен пипер, индийско орехче.

Оформят се кюфтенца с големина по избор. Пържат се в мазнината от лука и бекона от двете страни до хрупкаво златисто.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.