Земеделският лидер Петя Ставрева : Подкрепихме ГЕРБ за евровота, за да не делим дясното

"Демократична България" призоваваха за обединение, а поставиха разделителни линии

Актуално интервю
19:25 - 05 Април 2019
3665
Земеделският лидер Петя Ставрева: Подкрепихме ГЕРБ за евровота, за да не делим дясното

Петя Ставрева е лидер на  „Обединени земеделци“. През 2007-а тя бе избрана за евродепутат от листата на ГЕРБ. В Европейския парламент е член на Групата на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи, на комисията по земеделие и развитие на селските райони, комисията по бюджетен контрол и на комисията по правата на жените и равенството между половете.  През март 2011-а Ставрева  поема управлението на земеделската организация, като заема мястото на дългогодишния лидер Анастасия Мозер. Потърсихме Петя Ставрева, след като „Обединени земеделци“ подписаха коалиционно споразумение с  ГЕРБ за общо явяване на изборите за Европейски парламент.

- Г-жо Ставрева, вече подписахте споразумение с ГЕРБ за общо явяване на изборите за Европарламент. Как стигнахте до решението за коалиция? Дали това е печеливш ход за „Обединени земеделци”?

- След преговори с различни политически формации, националното ни ръководство взе решение да подкрепим листата на ГЕРБ, която е листа на ЕНП. Смятам, че партньорството, което установихме с ГЕРБ в годините, продължава и сега за европейските избори с хоризонт за местните избори. Ние имаме общи кметове в някои места, но аз бих казала, че за нас мотивацията при разговорите с различни формации бе да се постигне по-широка консолидация в център-дясно. „Обединени земеделци” винаги сме настоявали и работили за изграждане на мостове на партиите от този политически спектър. За съжаление, отново има разделителни линии. Но за нас беше важно да подкрепим формат, който отстоява принципите и ценностите на Обединена Европа.

- Ваш представител не е включен в листата за вота. Т.е. земеделците сте в позицията на подкрепящ партньор?

- Да, участваме като подкрепящ партньор. За нас депутатите от листата на ГЕРБ са професионалисти. Листата се води от Мария Габриел – изключително активен комисар с много добри позиция по всички важни въпроси, касаещи общия европейски пазар. А ресор "Дигитализация", който тя вероятно ще поеме, е една много сериозна тема. Разбира се, останалите кандидати също са активни депутати, работещи по различни теми. Част от споразумението с ГЕРБ е включване на експертния потенциал на „Обединени земеделци”  по европейски и национални политики. Това е част от нашето партньорство, защото смятаме, че добрите идеи трябва да се подкрепят, а добрите предложения да бъдат реализирани.

- Самата Вие сте бивш евродепутат с опит и сериозен потенциал. Не стана ли въпрос за ваше присъствие в листата?

- Не сме коментирали този въпрос.

- На парламентарните избори през 2017-а „Обединени земеделци” не се явихте с кандидатура, а подкрепихте Реформаторския блок.

- Лично аз вярвам, че на следващите парламентарни избори център дясното пространство ще намери разумен формат за едно по-широко обединение, защото това е изключително важно за продължаване на европейския път на България. Но тези избори са изключително важни, затова ще работим за листата на ЕНП в България. Да изпратим в Брюксел депутати, които да бъдат силният глас по важните въпроси и на националните, и европейски политики.

- Водихте ли преговори с „Демократична България” и като каква формация я определяте?

- Да, имахме разговори с представители на общността „Демократична България”, които са обединение на няколко субекта. Но така или иначе, не постигнахме съгласие по важни теми, за да стигнем до решение на подкрепа на тази конфигурация. За съжаление, въпреки че и от „Демократична България”, и от други партии излязоха с много призиви за обединение и консолидация, на практика по време на разговорите, поставиха разделителна линия.
Смятам, че на хоризонтът на евроизборите е един от важните европейски уроци, които не бива да забравяме е, че обединението прави силата. Нашите усилия и за в бъдеще ще бъдат за консолидация и обединение на демократичната общност, за да продължи България по европейския и демократичен път. Това е особено важно сега.

- Вие бяхте заедно с ДСБ в някогашната Синя коалиция...

- Да, бяхме в Синята коалиция заедно със СДС и ДСБ. В годините сме си партнирали с различни партии, но винаги сме отстоявали една принципна позиции, не сме правили компромиси, не сме завивали вляво, не сме изкушавали правили компромисни коалиции. Отстоявали сме принципите на демокрацията и правовата държава. Днес, в хоризонта на идващите европейски избори, за мен като председател на „Обединени земеделци” и колегите от нашата политическа организация е важно да бъдем част от демократичната общност и да си партнираме с партии, които водят България по европейския път и споделят ценностите на Обединена Европа.

- ДСБ отклони ли се от тези ценности?

- Те си взимат решенията и търсят път за тяхната политическа реализация. Смятам, че преди години бяха направени грешки от различни политически формации, но най-същественото, което продължава да бъде мечта на избирателите в демократичната общност в една консолидирана десница,  която и този път не можа да се осъществи.

- Като че ли няма поука от тази грешка, която се повтаря вече десетилетия.

- Ние като разумна политическа организация винаги сме търсили консенсус и не сме се водили от егоистични подбуди. Особено когато говорим за европейския хоризонт и предизвикателствата на Обединена Европа, има голямо значение какви представители изпращаме там, какви политики отстояваме, какъв глас се чува от България в най-демократичната евро институция, каквато е Европарламентът.

- Как се разбирате с вашия класически съюзник СДС, който също стана коалиционен партньор на ГЕРБ?

- Със СДС традиционно сме си партнирали и в местната власт, бяхме заедно и за парламентарните избори. Споделяме общото разбиране за предизвикателствата към България и Европа и необходимостта от демократично управление. Споделяме и идеята да изпратим в Брюксел депутати, част от голямото семейство на ЕНП, отстояващи националните приоритети и превеждащи европейската политика на български.

- Почетният председател Анастасия Мозер вероятно с вълнение следи новата ви активност на политическата сцена. Взехте ли нейното мнение за коалицията, чухте ли се?

- Г-жа Мозер е в Америка, но ще се прибере в България скоро, преди европейските избори. Ние сме коментирали тези теми с нея. Тя е информирана за нашето решение. Нейното мнение, както и на националното ръководство на Обединение земеделци е, че това е разумен избор в подкрепа на европейските ценности и листата на ЕНП в България. 

- Значи г-жа Мозер ще пристигне в България за евроизборите?

- По всяка вероятност, да.

- Ще продължите ли партньорството с управляващата партия и за следващите парламентарни избори?

- Когато дойде моментът за разговори за парламентарни избори, тогава ще решаваме. За нас партньорството с ГЕРБ и останалите партии от демократичната общност е особено важно. Пак ще подчертая, че винаги сме полагали усилия за максимално широка консолидация на партиите от демократичната общност. Вярвам, че ще има повече разум в бъдещи кампании и пътят към консолидацията ще бъде по-възможен и реален.

- Вие като евродепутат сте била в голямата въртележка на европейските институции. Как мислите, кое е най-голямото предизвикателство към един български политик, който за първи път работи зад граница?

- Едно от най-големите предизвикателства е опознаване на структурата и как функционират европейските институции. За да прокарваш решения и политики, първото условие е да познаваш институциите. Но хората от листата на ГЕРБ имат необходимите качества, а и голяма част от тях вече са били евродепутати. Българските евродепутати имат важна мисия – да бъдат мост между Брюксел и България, между европейските и национални политики. Защото решенията, които се взимат в Брюксел, пряко рефлектират върху националната политика. Имат финансови, икономически и социални измерения. Благодарение на членството в ЕС се усвояват милиарди. Но как се разпределят, до кого достигат субсидиите, как на национално ниво решаваме кои са приоритетите, това е въпрос на решения, които се взимат тук и ролята на българските евродепутати е ключова при заявяване на отстояването на българския интерес.
Важна предстояща инициатива е новият програмен период, който стартира през 2021 г., преговорите за бъдещата финансова рамка на бюджета на ЕС, знаем какво голямо предизвикателство е Брекзит и всичките тези актуални въпроси ще бъдат в дневния ред на новите евродепутати. А за нас като земеделска организация един от много чувствителните въпроси е как ще бъдат разпределени и какъв ще е размерът на средствата от общата селскостопанска политика. Защото България през общата селскостопанска политика има възможност да усвоява огромен финансов ресурс и за нас е важно той да се разпределя така, че тези, които имат голяма нужда, да бъдат подпомагани. Важно е да няма концентрация на субсидии само в определени стопанства и всички да имат равен шанс да достигнат до европейските капитали, особено хората от малките населени места.

- Как гледате на решението на земеделците на Николай Ненчев сами да се явят на избори?

- Това решение беше обявено, но всяка организация преценява. Но ние решихме, че е по-добре да подкрепим процес на обединение на силите и консолидация, вместо допълнително да раздробяваме дясното пространство.
Бих призовала българските граждани да гласуват на изборите за европарламент, защото това е много важен вот за продължаване на процеса на евроинтеграция, който все още не е приключил. Да не забравяме, че от личностите, които ще ни представляват в Европа, зависи как ще отстояваме националните политики и как ще заявяваме на висок глас българските приоритети в Европа.