Зимна супа минестроне
за 4 порции, 40 мин
Продукти
2 глави лук , 2 скилидки чесън, 1 малки главa целина, 1 стрък зелена целина, 4 с.л. зехтин или олио, ½ кг домати - може от консерва, 150 г чери доматчета, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сух риган, ½ ч.ч. дългозърнест ориз или друг по избор, 1 ч.ч. сварен и отцеден боб - може от консерва, 2 с.л. наситнен магданоз, сол и черен пипер, по желаие жълто сирене - може кашкавал.
Приготвяне
В половината загрят зехтин или олио се запържват 1-2 мин. обелените и наситнени лук и чесън и обеленият и нарязан на кубчета корен целина.
Прибавят се нарязаните на парченца белени домати, захарта, риганът. Сипва се около 500 мл вода. Посолява се и се вари на тих огън под капак около 15 мин.
Слага се оризът и къкри още малко докато набъбне. Добавя се отцеденият сварен боб и се разбърква. Прибавят се разполовените чери доматчета и нарязаната на дребно зелена целина.
Ври още няколко минути, маха се от котлона, полива се с останалия зехтин или олио и се поръсва с черен пипер и магданоз.
Накрая супата може да се поръси и с настъргано жълто сирене.