1000 домакинства  спират печките на въглища в Стара Загора

Алтернативни форми на отопление прочистват въздуха от 160 тона фини прахови частици

Новини
14:36 - 18 Март 2019
1624
1000 домакинства спират печките на въглища в Стара Загора

Повече от 1000 домакинства в Стара Загора, подбрани по определени критерии, ще получат екологични отоплителни уреди, с цел да бъде намалено съдържанието на фини прахови частици в атмосферния въздух. Очаква се след 6 години, когато проектът приключи, замърсяването с ФПЧ да намалее със 160 т годишно, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. България е сред държавите с най-лошо качество на въздуха в Централна и Източна Европа.

Общата стойност на проекта е 16 666 266 евро, като финансирането от ЕК е 60%, а останалата част е съфинансиране от бенефициентите. Освен Стара Загора в проекта проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ са включени и пет други общини.

В първата фаза на проекта, която продължава 15 месеца, ще се направи подробно проучване на отоплението на домакинствата, като източник на замърсяване на въздуха и ще бъдат определени районите, в които подмяната на горивната база ще има най-голям ефект върху качеството на въздуха. Ще бъдат доставени и монтирани две стационарни мониторингови станции, които след приключването му ще станат собственост на общината и ще бъдат включени в Националната система за измерване на качеството на атмосферния въздух, която съществува и в момента. Събраните данни ще помогнат да се разработи схема за преход към алтернативни форми на отопление на домакинствата.

Последната трета фаза е с подължителност 3,5 години, което включва същинския преход към алтернативни форми на битово отопление за 10 000 домакинства, които са заявили желание в Стара Загора.

Подмяната на горивните отоплителни уреди с алтернативни ще се прилага с предимство в кварталите, където намаляването на замърсяването е реалистично и съответства на желанието на обитателите им да заменят своите отоплителни уреди. Допустими варианти за подмяна на печки и котли, използващи дървен материал и въглища, ще бъдат: отопление на газ (използване на централна мрежа) - котли, радиатори; индивидуално газово отопление (за къщи извън газопреносната мрежа) - котли, радиатори; отопление с пелети - печки, котли и радиатори.

Отоплителните уреди ще бъдат предоставяни на домакинствата от общината срещу определени задължения, чрез договор за ползване за период от 5 години, след което ще се прехвърлят на домакинството.

Домакинствата ще бъдат инспектирани през 5-годишния период, ще предоставят информация за разходите при експлоатация на уредите, активно ще рекламират схемата на техни съседи, приятели и други лица, а прехвърлянето на собственост може да влезе в сила едва след подписването на нов договор между общината и новия собственик за поддръжка на оборудването, инсталирано по време на изпълнението на проекта, и всички други задължения по договора.

За подбора на домакинствата след широко обществено обсъждане ще бъдат разработени критерии за допустимост на кандидатите. С най-висок приоритет ще бъдат местоположения (квартали) с доказан най-голям принос за замърсяването от битово отопление, социалният статус на домакинствата, като приоритет ще бъде даден на домакинствата, които са бенефициенти на Програмата за целево енергийно подпомагане.