12 цистерни с пропан-бутан аха да взривят Карнобат

Ексклузивно
13:30 - 16 Юли 2020
3807
12 цистерни с пропан-бутан аха да взривят Карнобат

Огнеборци са предотвратили огромна трагедия на жп гарата в Карнобат. Те са се отзовали на сигнал за изтичане на пропан-бутан от влакова композиция с 12 цистерни, намираща се на 26 коловоз.

Пристигналият екип установява, че течът е от една от цистерните, която има проблемен фланец, съобщи „Марица”. 

Уведомен са началник-гарата, а пожарният екип е извършил обезопасяване на района и дежурство до пристигане на авариен екип на фирмата. Пътническите влакове в района не са спирани за движение.

Това не е първият случай, при който има изтичане на газ в района на гарата в Карнобат. В началото на август миналата година се наложи евакуация на част от жителите в късните часове на нощта. Тогава в района е преминала цистерна, натоварена с пропан-бутан, а служител на жп гарата е усетил миризма и специфично съскане.

В началото на 10 декември 2016-а се случи най-голямата трагедия - адската експлозия в Хитрино. При инцидента загинаха 7 човека, а 29 бяха ранени, след като товарна влакова композиция с газ дерайлира на гарата близо до Шумен, като част от цистерните от нея се взривиха.

При взрива бяха разрушени няколко къщи, ударната вълна заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино. Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни. Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.