14 храни, за които не знаете, че могат да бъдат отровни

Картофи, домати, боб и аспержи докарват сериозни стомашни неразположения, ако не са приготвени правилно

Инспектор Алекс
18:45 - 05 Ноември 2019
17264
14 храни, за които не знаете, че могат да бъдат отровни

Всички се плашим от отровната химия в храните, внасяна под формата на консерванти, овкусители, емулгатори, синтетични оцветители и изкуствени подсладители. Но много храни може да са токсични заради естествено съдържащите се в тях отровни вещества.

Точно когато си мислите, че знаете какво ядете, започвате да четете по-подробно за най-често срещаните храни и разбирате, че някои от тях, ако не са приготвени правилно, всъщност могат да бъдат опасни и дори смъртоносни! Ето и някои от често срещаните храни (и няколко по-екзотични), които нямате представа, че може да ви докарат сериозни неприятности.
 
Домат

Кой не обича домати? Плодът е перфектен за консумиране, стига да е зрял. Неузрелите домати, заедно с листата и стеблото не са, тъй като съдържат токсин, който съвсем логично е наречен томатин. Томатинът се използва в борбата със селскостопанските вредители.

Картоф


Никога не яжте зелен картоф! Той съдържа големи количества соланин, който причинява халюцинации, повръщане, а диарията понякога води до хипотермия, което неочаквано лесно може да ви изпрати и в Спешна помощ.

Боб

Несготвеният боб съдържа токсина лектин. Симптомите от натравяне включват диария, повръщане, а ако се консумира в големи количества, е възможно да причини и смърт. Сериозната топлинна обработка елиминира опасностите.

Ревен

Стеблото на ревена е подходящо за консумация. Листата, обаче, не са, тъй като съдържат отровната оксалова киселина. Симптомите от натравяне с нея включват усещане за парене, кашлица, хрипове, ларингит, недостиг на въздух, спазми, възпаления и оток на ларинкса, възпаление и оток на бронхите. 

Карамбола

Карамболата (позната и като звезден плод) съдържа карамбоксин. Хора с някои видове бъбречни заболявания (особено при пациенти на диализа или страдащи от бъбречна недостатъчност) са податливи на неприятни нефрологични ефекти, включително интоксикация, гърчове и дори смърт, след консумацията на карамбоксин, в комбинация с оксалова киселина, която също се съдържа в плода.

Индийско орехче

В кухнята индийското орехче се използва почти изключително в сладкиши. В малки дози индийското орехче няма забележим ефект върху организма. При високи дози обаче то е слаб до средно силен халюциноген, като предизвиква видения и приятно усещане, подобен на този от марихуаната. Ефектите продължават до 24 часа след първоначалната кулминация

Прекалената консумация на индийско орехче може буквално да ви побърка. А по-голямата доза от подправката дори може да ви убие. Ако се използва редовно в големи количества, индийското орехче може да предизвика увреждане на черния дроб.

Маниока

Маниоката е тропически храст с важно стопанско значение. От нея се приготвя хранителният продукт тапиока. Маниоката е основен хранителен продукт в развиващите се страни, като осигурява прехрана за около 500 млн. души.

Суровата маниока има определени свойства, които могат да я превърнат в силно токсичния цианид след консумация. Съдържащият се в корените на растението отровен гликозид се отстранява при тяхното изсушаване, промиване и варене.

Риба балон

Почти всички риби балон (фугу на японски) съдържат тетродотоксин, субстанция, която ги прави ужасни на вкус и смъртоносни за другите риби. За хората тетродотоксинът е смъртоносен, над 1200 пъти повече от прословутия цианид от романите на Агата Кристи. В една риба фугу има достатъчно токсин да убие 30 възрастни хора и не е известна противоотрова. Отровата парализира мускулите, като жертвата остава в пълно съзнание и накрая умира от задушаване. В Япония такава риба могат да приготвят само готвачи със специален сертификат.

Алое вера

Алое вера се използва в продължение на хиляди години за лечение на изгаряния. Но всъщност не е много известно, че всъщност е отровно. Гелът, който НЕ Е отровен, вътре в листата, е покрит с тънък слой алоин и антрахинонови гликозиди, които са силно токсични. Ако се изяде в достатъчно големи количества, причинява коремни спазми, гадене и повръщане, диария и червена урина, макар и не заради кръв.

Ябълки, череши и кайсии

Семките на всички тези плодове не се смятат за ядливи; те са твърди, горчиви на вкус и неприятни. Този горчив вкус има защитен елемент. Той предпазва ядките от животни (и хора), които биха могли да ги изядат. Всичко се дължи на субстанция, наречена амигдалин, която се превръща в цианид, когато влезе в контакт с киселините в храносмилателна система. Черешите, кайсиите, прасковите и нектарините съдържат тази субстанция в много по-високи концентрации от ябълките, но костилките и семките на тези плодове са невероятно здрави.

Дори и да глътнете няколко костилки от череши - това не е проблем. Тялото ви просто ще ги изхвърли. Но никога не чупете костилки на череши, за да изядете скритите в тях ядки.

Аспержи

Както при ревена, онази част от аспержите, която обичаме да похапваме — младите стебла — са напълно безопасни за ядене. Но зеленчукът крие неприятна тайна: неговите плодове, които са светло червени на цвят, са отровни за хората. Само няколко могат да причинят повръщане и диария, но малко активен въглен веднага ще оправи нещата.

Кашу

Кашуто е друг вкусен продукт, който никога не бива да се яде суров. (Когато купувате кашу, то обикновено е печено). Може би сте забелязали,че ядките никога не се продават заедно с черупката, като бадемите и фъстъците. Причината за това е, че когато са сурови, ядките са покрити с химично вещество, тясно свързана с киселината, която прави отровния бръшлян толкова дразнещ. Нещата са много по-зле, когато го изядете.