А някъде за хомофобия уволняват

Втора седмица националисти и патриоти тровят Пловдив заради предстояща изложба

Коментар
13:42 - 12 Април 2019
4867
А някъде за хомофобия уволняват

В четвъртък австралийската федерация по ръгби прекрати заради хомофобски изказвания спортните права на един от най-добрите състезатели по ръгби не само на острова, но и в света — Израел Фолау. Професионалният атлет, на чийто религиозни възгледи би завидял и кардинал във Ватикана, от години не крие омразата си към хомосексуалните и използва всеки повод да го напомни на света.

Миналата година ръгби звездата предупреди, че “адът очаква гейовете”, но тогава се размина само със забележки.

В сряда обаче Фолау публикува в инстаграм и туитър съобщение, че очаква „всички пияници, хомосексуалисти, прелюбодейци, лъжци, блудници, крадци, атеисти и идолопоклонници да се покаят за греховете си“. Коментарът бързо бе изтрит, но все пак успя да обиколи света. Реакцията беше светкавична. Договорът на спортиста беше прекратен мигновено, което доведе и до отстраняването му от австралийския национален отбор. В бъдеще Фолау ще гледа ръгби само по телевизията. 

Пак в четвъртък британското правителство уволни от държавна работа сър Роджър Скрътън заради нескрита хомофобия и расистки изказвания. Още от 2001 г. Скрътън — професор, философ естет и автор на повече от 40 книги, сравнява гей секса с кръвосмешение, твърди, че хомофобията е измислица и че да си гей е по-опасно от тютюнопушенето. Чашата преля интервю за списание ден по-рано, в което Скрътън прави поредните си неуместни изказвания. Само след няколко часа министърът на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление Джеймс Брокеншир освободи професора от държавния пост.

Две седмици политици от ВМРО сеят яростна хомофобия по повод една изложба в Пловдив — част от програмата на Европейска столица на културата. Скандалът намери отражение дори в британската преса, иначе силно ангажирана с Брекзит в момента.

“Балканска гордост” е позиционирана чак за лятото, но вече успя за вбеси половината Общински съвет в Пловдив и депутатите на ВМРО. Александър Сиди — депутат от същата парламентарна група, заплаши, че ще спре изложбата „с всички законни, а ако се наложи — и с незаконни средства!”

„Врагът на ЛГБТИ общността е християнският кръст! Това е война!”. Възмутително е с парите на данъкоплатците да се финансират подобни манипулативни, всяващи опасни антихристиянски и антиценностни внушения”, сподели позициите си депутатът в българския парламент.

По традиция заплахите за прибягване до незаконни действия не притесниха никого, включително медиите и правоохранителните органи. Нормално, Сиди все пак е депутат и докато не убие някого, никой не може да го пипне.

„Бесен съм как местната власт се използва като рупор на отявлена гей пропаганда и промиване на мозъци в тази посока”, възмути се председателят на „Патриоти за София” в Столичния общински съвет Карлос Контрера, иначе родом от Перник.

„Не знам дали сме сключвали обществен договор, в който да се казва, че общината (Столичната) ще подкрепя гей паради, нито пък с парите на един голям областен град, забележете като част от културна програма, ще се прави хомо пропаганда?! ... Необясним е култът на кметовете на ГЕРБ към хомосексуализма и неговата публична апологетика.” Според него „подстриганата госпожа с вид на войнстващ джендър” (Светлана Куюмджиева, художествен директор на фондация "Пловдив 2019“ – б.р.) „издигала хомосексуализма в ранг на културно събитие”...

Свикнали сме съветниците и депутатите националисти и патриоти да са изявени експерти по хомо въпросите. Дали не държат някакъв гей тест при кандидатиране за постове и листи? А освен отметка „отявлен хомофоб”, друго задължително условие ли е да имат „традиционно българско” име?

Ами ако утре ЕС ратифицира Истанбулската конвенция и я направи задължителна за прилагане, ще поискат ли същите депутати и съветници страната ни да напусне ЕС?